Menő reformáció – Vándorkiállítás, mely a reformáció értékeit és örökségét mutatja be

Menő reformáció – Vándorkiállítás, mely a reformáció értékeit és örökségét mutatja be

Share this content.

Forrás: reformacio2017.hu
Budapest – 2017 után 2018 márciusától járja újra az országot a Reformáció Emlékbizottság mozgó kiállítása, a „Menő reformáció”, amely kifejezetten erre a célra egy mozgó, reformációs tematikájú tárlattá átalakított, alacsony padlós, mintegy 17 méter hosszú, városi csuklós busz. A kiállítás új megközelítésből kívánja átadni és „szállítani” az 500 (+1) éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat és tanításokat.

A teljesen átalakított busz fő célja, hogy az egész országot bejárva a kisebb települések lakóihoz is eljuttassa a reformáció történetét és értékeit. A mozgó tárlat lehetővé teszi, hogy a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig bárki megismerkedhessen a reformáció fél évezredes örökségével. Az előzetes tervek szerint az útba eső településeken egy vagy két napot fog állni a „Menő reformáció” kiállítást hordozó busz. 

A kiállítás elsősorban arról szól, hogy mit jelent számunkra ma a reformáció, amelyet a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a kép (vizualitás), a gazdaság és a vita (közélet, politika) minden korban érvényes témái köré fűzve mutat be.  A tárlat kortársainkkal készült interjúkkal, interaktív játékokkal, digitális alkalmazásokkal, önmagukon túlmutató kiállítási tárgyakkal és installációkkal hozza közelebb hozzánk a több mint félezer éve útjára indult és azóta a mindennapjainkba beépült megújulási mozgalom, a reformáció értékeit.   

A tavalyi évben 2017. október 22-től december 17-ig összesen 41 településre látogatott el a „Menő reformáció” tárlat. Idén szeretnénk ezt a számot megsokszorozni. Várjuk azoknak a településeknek, gyülekezeteknek, művelődési központoknak, önkormányzatoknak, iskoláknak a jelentkezését, akik fogadják a mozgó kiállítást. A fogadó intézményektől csupán parkolóhely biztosítását, normál (230 voltos) villanyáram csatlakoztatási lehetőségét, illetve szállás biztosítását kérjük a sofőr és a tárlatvezető részére. A tárlat látogatása ingyenes, abban viszont együttműködésüket kérjük, hogy az adott településen minél több érdeklődőhöz juthasson el a vándorkiállítás híre.

Az alábbi beosztás szerint tervezzük a reformáció témájú mozgó, tematikus tárlat állomásait:

Március:
1. Somogy megye
2. Zala megye
3. Vas megye
Április:
1. Győr-Moson-Sopron megye
2. Komárom-Esztergom megye
3. Veszprém megye
Május:
1. Pest megye
2. Fejér megye
3. Tolna megye
Június:
1. Baranya megye
2. Bács-Kiskun megye
3. Csongrád megye

A nyári időszakban pedig (július–augusztus) a kulturális rendezvények, irodalmi-művészeti fesztiválok meghívására számítunk. Szívesen fogadjuk a határon túli magyar települések, gyülekezetek, kulturális intézmények jelentkezését is.
Szeptember:
1. Nógrád megye
2. Heves megye
3. Borsod-Abaúj-Zemplén megye
4. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Október:
1. Hajdú-Bihar megye
2. Jász-Nagykun-Szolnok megye
3. Békés megye

Kérjük, kísérjék figyelemmel a kijelölt útvonalat, és a fogadás előtti hónap 10-ig jelentkezzenek a „Menő reformáció” projektkoordinátoránál, Firisz Anitánál: anita.firisz@emmi.gov.hu.
Megkérjük a Somogy, Zala és Vas megyei érdeklődőket, legkésőbb február 10-ig jelentkezzenek. 

A busz működtetésének költségeit a Magyarország Kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottság fedezi. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!