Mentorált konfirmandus – megerősödő mentor

Mentorált konfirmandus – megerősödő mentor

Share this content.

Szöveg: Ördög Endre
Orosháza – Az előző munkaévben tettünk először kísérletet arra, hogy konfirmandusaink mellett, a felkészülés folyamatában egy felnőtt gyülekezeti tag álljon, aki tevőlegesen és imádsággal egyaránt kíséri a rábízott fiatalt az ünnepi istentiszteletig. A mentorháló első kialakításakor még volt olyan felnőtt, akinek több konfirmandust kellett vállalnia ebben a szolgálatban, de annyi pozitívuma volt a kísérleti időnek, hogy ebben az évben, nagy örömünkre, a 41 fiatal mellett 41 felnőtt áll.

Január utolsó szombatján a délutáni órák a mentori szolgálat megerősítésének és a fiatalokkal együtt töltött időnek a jegyében teltek. Az első órában csak a felnőttek gyűltek össze, és a lelkészek vezetésével gondolták végig a mentori identitást, mindenki igyekezett megfogalmazni a maga számára, hogy mit is jelent ebbe a munkába állni. Előkerültek az előző évi tapasztalatok: kiépült kapcsolatokról, hitbeli megerősödésekről tanúskodtak azok beszámolói, akik már tavaly is bekapcsolódtak a mentorhálóba. Tervek, elképzelések, az új, ismeretlen feladattal kapcsolatban megfogalmazott várakozások: ezekről már az idén kezdők számoltak be. A beszélgetős alkalom vége felé aztán lassan érkeztek a konfirmandusok, hogy a további időt közös énekléssel, játékokkal, ismerkedéssel tölthessük, és nyíljon alkalom személyes beszélgetésre, baráti együttlétre is. Bejegyeztük a naptárba azokat a kiemelt gyülekezeti vagy gyülekezeten kívüli alkalmakat – így például a májusi kiskőrösi missziói és családi napot is –, amelyek közös programként szolgálhatnak fiataljaink és a mentorok számára.

Jó volt látni, hogy a gyerekek számára a felnőttek jelenléte egyáltalán nem teremtett valami kínosan feszengős légkört, ami inkább taszítaná őket, mint vonzóvá tenné a „nagy” gyülekezethez való tartozást. A mentorált konfirmandusok a felkészülés évében már teljes természetességgel élik meg, hogy olyan közösségbe készülnek, ahol a felnőttekkel való találkozás nem korosztályos idegenkedést, elhatárolódást, hanem befogadó szeretetet, támogató, segítő jelenlétet valósít meg. Jó volt látni a felszabadult, játszó felnőtteket, akiknek a fiatalokhoz való fordulásában mindvégig megtapasztalható volt a felelősség és a megerősödés érzése: nem csak én tartozom a gyülekezethez, hanem azokat is oda kell vezetnem, akiket rám bíztak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!