Mérlegelik az egyházi átvétel lehetőségeit Orosházán

Mérlegelik az egyházi átvétel lehetőségeit Orosházán

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Csete Ilona
Orosháza – Egykoron evangélikus gimnáziumként működött a Táncsics-gimnázium Orosházán, s most ismét felröppent a hír az egyházi átvételről. A minap megtartott közmeghallgatáson is téma volt a középiskola jövője. Németh Béla képviselő egy kérdésre válaszolva annyit mondott, zajlanak a tárgyalások. A Beol.hu megkereste az orosházi evangélikus gyülekezet igazgató-lelkészét, Ördög Endrét.

Az Orosházi Evangélikus Egyházközség presbitériuma több szempontot mérlegelve, különböző belső fórumokon megtörtént eszmecserék után alakította ki a Táncsics-gimnázium esetleges egyházi fenntartásba vételével kapcsolatos álláspontját. A testület megállapítása szerint egy esetleges átvétel a gyülekezet oktatásban vállalt értékorientált, emberközpontú szemléletének, elkötelezettségének és felelőssége megélésének, valamint az oktató-nevelő munka háttere kiszámíthatóságának, innovatív szemléletű fejleszthetőségének terén egyaránt pozitív folyamatokat generálna” – tájékoztatott a lelkész. „Ezért a presbitérium, élve a törvény adta lehetőségével, határozatban kérte fel a Magyarországi Evangélikus Egyház szakmai testületeit és Országos Presbitériumát, hogy vizsgálják meg a Táncsics-gimnázium egyházi fenntartásba vételének lehetőségét, és a felvetés pozitív értékelése esetén járjanak el az illetékes állami szerveknél.”

A folyamat jelenleg a döntés-előkészítés stádiumában van, amelynek során a Magyarországi Evangélikus Egyház illetékes szakmai testületei különböző szempontok mérlegelése mellett, az ügyben érintettek meghallgatásával alakítják ki az egyház legfelsőbb operatív testülete számára készített szakmai javaslatukat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!