Charlie, Malek Andrea a Messiás.ma-ban – nagyszabású passió készül a reformáció emlékévére

Charlie, Malek Andrea a Messiás.ma-ban – nagyszabású passió készül a reformáció emlékévére

Share this content.

Szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Mitte Communication
Budapest – Messiás.ma címmel rockoratórikus passiót rendez Várkonyi Mátyás, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző. A Händel Messiás című remekművön alapuló, közel száz művész részvételével megvalósuló produkciót 2017. április 25-én láthatják az érdeklődők a Művészetek Palotájában.

A reformáció 500. emlékév programsorozatának egyik leglátványosabb pontja lesz a passió, melyben olyan ismert énekesek lépnek fel, mint Horváth Charlie, Karácsony János, Malek Andrea, Makrai Pál, Szemenyei János. A közreműködő művészek látszólag teljesen távoli műfajból érkeznek, létrehozva így egy új, fúziós, kortárs produkciót. A barokk hangzást a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint az Új Liszt Ferenc Kamarakórus képviseli majd. Az oratórium klasszikus megszólalásáért pedig a négy vezető szólista: Rácz Judit (szoprán), Balogh Eszter (alt), Csengeri Attila (tenor), valamint Gábor Géza (basszus) lesznek a felelősek.

A nagyszabású produkció megálmodója dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, a hétfői bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem véletlen a címválasztás sem, hiszen: „a Messiás.ma után kérdőjelet is tehetnénk, és kérdezhetnénk, hogy tényleg ma? De ott egy pont van, és igen, pont ma, amikor szüksége van Európának, az országnak, egyes embereknek is a megújulásra, és ezt érezzük mindannyian.” Majd hozzátette: „A reformáció modelljéből kiindulva szeretnénk valami olyat adni, aminek a végén a nézők azt tudják mondani, hogy igen, a Messiás pont ma. Remélem, hogy az előadás sokaknak jelent majd lelki és szellemi táplálkozást.”

Várkonyi Mátyás, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, rendező, szövegíró korábban az Evangélikus Életnek elmondta: „A Messiás oratórium története minden időre igaz, de az a célom, hogy megmutassam, hogyan lehet ezt a történetet a mai korba átültetve megértetni. Az alapmű eléggé ismert, de a tartalma, a szövege nem feltétlenül. A darabban fontos szerepet kapnak majd a mobiltelefonok, az iPadek, a laptopok is, hiszen manapság már mindenki ezeket az elektronikus eszközöket bújja.”

Most úgy fogalmazott: „Előadásunkkal egy olyan crossover jellegű, elektronikus zenével ötvözött színpadi művet kívánunk létrehozni, amelyben a szöveg értése megsokszorozza a zenei élmény hatását. Az előadás kissé szcenírozott formában a mába helyeződik, a bibliai szöveg mai szavakkal jut el a nézőhöz, mert úgy gondolom, minél közelebb jutunk a bibliai szöveghez, annál jobban megértjük annak mai tartalmát.”

Az előadás közel száz művész részvételével jön létre, a színpadi mozgásért és táncért a Harangozó Gyula-díjas koreográfus, Fodor Zoltán által vezetett Inversdance társulat felel, a jelmeztervező Horváth Kata lesz.

A produkció főpróbáját április 23-án láthatják a tatabányai Jászai Mari Színházban az érdeklődők, a bemutató pedig 2017. április 25-én lesz a Művészetek Palotájában. Az alkotók azt tervezik, hogy a budapesti premiert követően több magyar városban is bemutatják majd a Messiás.ma rockoratórikus passiót. A rendező úgy fogalmazott: „Azt szeretnénk, hogy minél többekhez eljusson a passió lelkisége és üzenete!”

Interjúnk Várkonyi Mátyással itt olvasható: https://evangelikus.hu/handel-ujratoltve

Az előadás honlapja és Facebook-oldala pedig itt található:

https://messias.ma/

https://www.facebook.com/Messi%C3%A1sma-1682512932060594/?fref=ts

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!