Mézlovagokat avattak a temesvári evangélikus templomban

Mézlovagokat avattak a temesvári evangélikus templomban

Share this content.

Forrás: nyugatijelen.com, szöveg: Pataki Zoltán
Temesvár – A szegedi méhészek az elmúlt hét végén ünnepelték a szegedi méhészegyesület fennállásának 135. és Ambrózy Béla születésének 180. évfordulóját. A kettős évforduló alkalmával Temesvárra látogatott az egyesület és a mézlovagrend tagjaiból álló küldöttség, akik az evangélikus templomban mézlovagavatással összekötött megemlékezést tartottak báró Ambrózy Béla, a magyar méhészet atyja tiszteletére.

A rendkívüli eseményre a vasárnapi evangélikus istentisztelet keretében került sor, amelynek során Kovács Zsombor temesvári lelkipásztor hirdetett igét. A temesvári evangélikus gyülekezetet és a szegedi méhészeket a báró Ambrózy Béla emlékezete iránt érzett mélységes tisztelet köti össze: a „mézes báró” a temesvári evangélikus gyülekezet jótevője, a templomépítés fő támogatója volt, ugyanakkor a Délmagyarországi Méhészegyesület alapítója, a Magyar Méh című lap társszerkesztője, a Temesváron megjelent A méh című könyv szerzője.

2014 januárjától a temesvári evangélikus templomban emléktábla őrzi báró Ambrózy Béla emlékét, amelyet a szegedi méhészek állítottak egyesületük és a mézlovagrend névadója tiszteletére. Ambrózy Béla méhész tevékenységének jelentőségét Kovács Attila, a mézlovagrend nagymestere méltatta, majd a méhészegyesület, a mézlovagrend képviselői és Kovács Zsombor lelkipásztor megkoszorúzták báró Ambrózy Béla emléktábláját.

Ezután következett az új mézlovagok befogadása: Gábor Erika szegedi kutatóbiológus és Márton Tihamér, a Gyergyói Mézlovagrend nagymestere letették az esküt, majd Kovács Attila nagymester mézlovaggá, illetve tiszteletbeli mézlovaggá avatta a két jelöltet.

A cikk itt folytatódik.

Címkék: Temesvár - méz -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!