Mi az a Bűvösvölgy?

Mi az a Bűvösvölgy?

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Fabiny Katalin
Budapest – Bűvösvölgy Magyarország első médiaértés-oktató központja, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozott létre, számos támogatóval a háta mögött, és alapvető feladata az, hogy megtanítsa a magyar gyerekeknek, hogyan használják tudatosabban és biztonságosabban a médiát. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium egyik osztálya a napokban aktív alkotófolyamat során, játszva tapasztalhatta meg azt, hogyan hat a média. Elkísértük őket kalandjukra.

Egyre több szülő és pedagógus áll tanácstalanul gyermeke vagy tanítványa médiahasználatával szemben. Az újabb és újabb felületekkel már nem tudnak lépést tartani és a gyerekek, kezdve az egészen kicsitől a kamaszokig már egy egészen másféle világban élnek, mint a körülöttük élő felnőttek. Az idősebbek már nem tudnak bölcs tanácsot adni abban, mit szabad és mit nem, meddig lehet elmenni és mi az, ami már veszélyes lehet ezen a területen. Ebben próbálnak most újfajta technológiák alkalmazásával a médiaszakemberek segíteni.

A mi gyerekkorunkban már az is nagy dolog volt, amikor tévében mesét nézhettünk és a csúcsok csúcsa, amikor megjelentek a videomagnók és nem voltunk időhöz kötve, azaz fel lehetett venni kedvenc filmjeinket, műsorainkat és bármikor meg lehetett őket tekinteni. Örültünk annak, amikor megszűnt a hétfői böjti nap a tévében és nem csak hogy időben korlátlanul nézhettünk filmeket, hanem több csatorna kínálatából is válogathattunk. Emlékszem milyen megbotránkozást keltett, amikor egyetemista koromban valakinek megcsörrent a mobiltelefonja. „Hú, mobilja van! Milyen menő!” mondták mások. Ma meg már az a furcsa, ha valakinek egy megbeszélésen nem csörög a készüléke.

Egyre több technikai kütyü vett körül bennünket, a fiúk Comodor 64-est kértek karácsonyra, pedig akkor még nem is tudtunk az internetről. Ennek megjelenésével azonban kitágult és megváltozott a világ is, bármikor elérhetővé vált bárki a világ másik felén.

Az új médiakultúrában felhasználóként is egyre aktívabbá válik az ember. A blogok és közösségi médiumok megjelenésével pedig bármikor tartalom-előállítóvá léphet elő. Ez a pozitív változás, sok jó és hasznos lehetőséget biztosít, de egyben veszélyt is rejt. Számos új dologra kell odafigyelni minden egyes médiahasználat során, ezért nem árt minél jobban kiismerni a digitális világ sajátosságait.

Bűvösvölgyben ebbe nyerhettek a fiatalok betekintést, az itt lévő egyedülálló eszközpark és képzett animátorok segítségével.

A foglalkozás előtti pár osztályfőnöki órán a gyerekek médiafogyasztási szokásait kellett feltérképezni, sokat beszélgettek az osztálytársak a tévéhasználatról, újságolvasásról, internethasználról, számítógépes játékokról. A helyszínen pedig ezeket az ismereteket mélyítették el.

Lehettünk egy filmben jelmeztervezők, színészek, rendezők, operatőrök, vágók, súgók és statiszták is. Leforgathattunk egy üldözéses jelenetet és a saját fantáziánkra volt bízva, kinek a szerepébe bújjunk, milyen történetet találjunk ki hozzá. A lényeg az volt, hogy ez a mi saját filmünk lesz.

A hírekkel és híradóval foglalkozó programon a gyerekek maguk készíthettek el saját hírműsort, időjárásjelentést a green box technika alkalmazásával. Ezáltal kipróbálhatták, milyen egy időjárás-jelentő, egy hírolvasó, egy hírszerkesztő munkája.

Saját maguknak készíthettek ezután nyomtatott sajtóterméket is. Megismerkedhettek a lapok címlapjának szerkesztésével, megtudhatták azt is, mi egy rovatfelelős, egy újságíró, egy főszerkesztő, vagy egy lapkiadó feladata. Az internet világában felnövő nemzedéknek fantasztikus örömet szerzett a kész, nyomtatott sajtótermék kézbe vétele is!

Végül egy rádiós program következett. Egy profi hangstúdióban találkozhattak a diákok azokkal az eszközökkel, amelyekkel az igazi rádiósok is dolgoznak. Sőt, saját rádióműsort készíthettek, amelyben volt egy interjú, egy hírblokk és egy reklámblokk is, mind-mind saját gyártású szövegekkel.

A fasori diákok programjába most ezek az interaktív foglalkozások fértek be, de Bűvösvölgyben van még számos ötlet a tarsolyban, sőt nyári táborokat is szerveznek.

Azt még nem árultunk el, hogy mindez teljesen ingyen van, de nem árt időben jelentkezni, mert félévre előre már be vannak táblázva.

Aki szeretne további részleteket és információkat a médiaértés-központról itt találhat: https://buvosvolgy.hu/

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!