Mi fér be egy vágó és egy restaurátor közé?

Mi fér be egy vágó és egy restaurátor közé?

Share this content.

Szöveg: Molnár Béla
Szarvas – A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban rendezett humán héten többek között olyan elkötelezett szakemberek mutatkoztak be a diákok előtt, akik az iskolából indulva sikeres pályát futottak be.

Két előadás foglalta keretbe a hetet. Kezdetnek Mitnyan Zoltán, a TV2 munkatársa beszélt a filmes vágás és a kisfilmkészítés rejtelmeiről. Megnéztük Itt és Most (2016) című kisfilmjét, mellyel díjakat is besöpört. Megtudtuk, hogy a filmkészítés milyen nehézségekkel jár, és ha a vágó éppen nem készít kisfilmet, mivel is foglalkozik a hétköznapok alatt.

Záróelőadásként Kalivoda András (Iparművészeti Múzeum) prezentációjában tárult fel a restaurálás tudományos háttere. A tudományos háttér nem valami költői túlzás, megtudtuk, milyen anyagismereti és elméleti tudás kell ehhez a munkához. Az is világossá vált, hogy a kerámiarestaurátornak a ragasztóanyagon kívül, melyet szintén számos szempont alapján választ ki, felkészültnek és türelmesnek kell lennie. Jó volt szembesülni azzal, hogy a Vajdából ilyen elkötelezett és sikeres szakemberek kerülnek ki, mint Zoltán és András. Ezeket az előadásokat motivációs céllal is tervezzük, segítve diákjaink pályaválasztását. 

E szándékba jól illett Oláh Gergő előadása, ahol élőben is meggyőződtünk előadói képességéről, de a rendezvénynek alapvetően nem ez volt a célja. Egy országos turné részeként járt nálunk, melynek küldetése, hogy példát és utat mutasson azok számára, akik nehéz helyzetben élnek, vagy csak hiányzik belőlük az elkötelezettség és a kitartás. A nézőközönség általános véleménye az volt, hogy az előadás minden szempontból teljes siker volt.

Ha szerda, akkor érdekfeszítő töriverseny az első világháborúról. Pécsváradi Antal tanár úr szervezésében ezúttal is megrendeztük a Nádor Jenő történelem versenyt. A hazai csapatokon kívül erdélyi testvériskolánk, a Téglás Gábor Elméleti Líceum és az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai is indultak.

A verseny előtt az indulók rövid megemlékezésen vetten részt a háború befejezésének századik évfordulója kapcsán. Az esemény részeként két tárlóban mutattuk be azokat a háborús relikviákat, melyeket Lakos Zoltán öregdiák, a téma elkötelezett gyűjtője és kutatója bocsátott rendelkezésünkre. A hősök fala előtt zárult a megnyitó a kegyelet virágainak elhelyezésével. A versenyen szakértő öregdiákjaink zsűriztek: Roszik Zoltán (zsűrielnök), Hortobágyi Pál és Stafira Árpád, akik végül szoros versenyben az iskola 11/b osztályos csapatát találták a legjobbnak. (Gruner Benedek, Lauday Marcell, Tóth Zoltán, Zima János, szaktanár: Pécsváradi Antal.) A szervezésben közreműködött a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, a vendéglátás és jutalmazás költségeit a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Körének támogatása biztosította. 

Korábban a tematikus hét a Vajda-gálával zárult, de a tavalyi tapasztalatok alapján ezt a csütörtöki napra hoztuk előre. Ezen a napon érkezett iskolánkba egy népes vanyolai küldöttség Vajda Péter – iskolánk névadója – szülőhelyéről. Vendégeinkkel megismertettük intézményünket és a helyi hagyományápolást, minek során meggyőződhettek, hogy Szarvason is nagy tiszteletnek örvend Vajda Péter. Látogatóink kórusa a gálán is fellépett, amiről külön cikkben beszámolunk. Annyit azért érdemes feljegyezni, hogy diákjaink ismét lebilincselték a népes közönséget előadásaik színvonalával, sokrétűségével. Mint korábban, a műsor magas szintű lebonyolítását idén is dr. Laukóné Adamik Editnek köszönhettük. 

Ennyi fért tehát egy vágó és egy restaurátor közé tematikus hetünk keretében. Jó volt elhagyni a tanítási órák keretét, ismeretekkel, élményekkel gazdagodni, de minden évfolyamnak megvan a további feladata. Különösen fontos a tizenkettedikesek számára, hogy a hátralévő napokban az érettségire összpontosíthassanak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!