Mi a megfeszített Krisztust hirdetjük

Mi a megfeszített Krisztust hirdetjük

Share this content.

Szöveg: Pap Kinga Marjatta
Dunakeszi – Az Északi Evangélikus Egyházkerület 2019. április 5-én Dunakeszin tartotta tavaszi közgyűlését, és az éves jelentések nyomán kialakult élénk eszmecsere mellett ismerkedett a missziói típusú gyülekezet jelenével.

Fabiny Tamás püspök éves jelentésének teológiai alapvetésében a heidelbergi disputáció nyomán a kereszt teológiáját állította szembe a dicsőség teológiájával. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem felügyelő püspökeként kiemelte a folyamatos intenzív kapcsolattartást a teológusokkal és a teológiai oktatókkal, valamint a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a megújult gyülekezeti munkatárs-képzőt és a a kései elhívású lelkészképzés lehetőségét.

Örvendetes tényként ismertette az elmúlt év három ordinációját és két parókusi vizsgáját, s elmondta, hogy 2019-ben négy újabb ordinációra kerülhet sor az egyházkerületben. Az elnök-püspöki feladat és a korábbi felelősségi körök (sajtó, külkapcsolatok) mellett új területként gondozza az egyházzenei és gyűjteményi munkaágat, valamint a lelkész-továbbképzés területét. Külföldi útjai közül kiemelte az új keletű nigériai diakóniai kapcsolatot, és beszámolt ott szerzett személyes tapasztalatairól. Az állami kapcsolatfelvétel nyomán egy 19 milliós kiegészítő támogatásra is lehetőség nyílt, amely kiegészíti az evangélikus gyűjtések eredményét.

Fábri György jelentésében az „500+” tapasztalatait elemezte. A tisztújítás kapcsán jelezte örömét az új szolgálattevők, a több kiemelt pozícióba került északi jelölt felett – ugyanakkor jelezte aggodalmát a törvényi előírások hiányos betartása miatt. A gazdasági önállóság felé vezető úton a fenntartó egyháztagok arányának növelését és a „nagyobb” összegű személyes vállalás fontosságát emelte ki, a teológiai alapok és a szolidaritás vállalása mellett. Beszámolt az evangélikus iskolákban végzett hitmegélési kutatás eredményeiről, mely többek közt visszaigazolja a stabil iskolalelkészi szolgálat fontosságát.

Az élénk reflexiók közt elsősorban a lelkészi szolgálat folyamatosságának biztosítása (nyugdíjkorhatár-emelés), az anyagi felelősségvállalás és a jövő zálogát jelentő gyermek- és ifjúsági munka megerősítése volt hangsúlyos.

Az egyházkerületi tisztségviselők jelentései sorában dr. Nagy Norbert egyházkerületi ügyész az elmúlt év aktuális ügyei kapcsán hosszabb távú következtetéseket is megfogalmazott, és felajánlotta támogató segítségét, bizonytalan jogi kérdésekben előzetes konzultáció lehetőségét.

Szlaukó Orsolya evangélizációs és missziói felelős jelentésében a 2019. május 11-én Cegléden tartandó északi egyházkerületi napra való hívogatás volt hangsúlyos. Az eseményre való jelentkezési felület hamarosan megnyílik. Bak Péter Gusztáv Adolf segélyszolgálati felelős a kiküldött tényszerű beszámolót kiegészítve hívott a szolidaritás vállalásában kifejezhető szemléletváltásra. A hozzászólók pozitív, követendő példákat is megfogalmaztak néhány egyházmegyéből.

Az általános tisztújítás utolsó feladatai sorában néhány igazgatótanácsi küldöttválasztásra is sor került. A választás lebonyolítását Csengeri Tamás jelölőbizottsági tag vállalta magára. A 2020. évi naptáregyeztetés mellett országos egyházi kérdésekről is tájékoztatást kapott az egyházkerület vezető testülete.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!