Miből él a templom egere? – A pandémia az egyházi gyülekezetek mindennapjait is jelentősen megnehezíti

Miből él a templom egere? – A pandémia az egyházi gyülekezetek mindennapjait is jelentősen megnehezíti

Share this content.

Forrás: Zalaegerszegi 7 Nap, szöveg: Sárvári Viktória
Zalaegerszeg – A régmúlt időket felvonultató történelmi filmekből a középkori egyházakra mint valamiféle fényűző gazdagságot felvonultató intézményre emlékszünk, holott a 21. századi valóságban ez közel sincs így. Az egyháznak pontosan annyi pénze van a fenntartásra, a szervezett programokra, amennyit a hívők­től kapnak, illetve amennyit az állami pályázatokon elnyernek. Ebből egyene­sen következik, hogy a koronavírus miatti korlátozások őket is erősen érintik, s nem jó értelemben, legyen szó az evangélikus, a református vagy a katolikus egyház gyülekezeteiről. Ahhoz, hogy tisztább képet lássunk, Zsugyel Kornélt, a zalaegerszegi evangélikus közösség lelkészét kérdeztük meg.

– A laikusoknak általában van egy ködös elképzelésük arról, hogy a gyülekezetek mégis miből tarthatják fenn magukat, miből finanszírozzák a szervezett programokat, a legtöbben azonban pontosat nem tudunk. Oszlassuk el ezt a ködöt, honnan származik ma bevétele egy egyházi gyülekezetnek?

– Az egyház gyakorlatilag úgy működik, mint egy egyesület, ahol a tagok a saját felajánlásukból tartják fenn az egyházat – kezdi Zsugyel Kornél –, tehát állami pénz a gyülekezetek normál működésébe nem kerül. Kizárólag olyan állami forrásokat használhatunk fel, amelyek egy adott, konkrét és pályázat útján megvalósított tervhez, programhoz kapcsolódnak. Például egy gyerektábor rendezéséhez – amelyre maga az állam írja ki a pályázatot – kaphatunk támogatást, feltéve, ha nyertes anyagot nyújtunk be. Ugyanakkor ezek a források az egyház mindennapi életét nem érintik, mint az istentiszteleteket, bibliaórákat, az épületek fenntartását vagy épp a lelkészek, kántorok fizetését. Ezek finanszírozására a pénzt gyakorlatilag a gyülekezet adja össze, jó esetben.

– Milyen lehetőségük van a gyülekezet tagjainak arra, hogy támogassák a saját lakóhelyük egyházát? Értendő ez úgy a normál kerékvágásban zajló időszakra, mint most, a pandémia idejére.

– A gyülekezeti tagoknak háromféle lehetőségük is van erre. Egyfelől fizethetnek egyházfenntartói járulékot. Ez általában egy évente visszatérő összeg, ami némely gyülekezet esetében egy megszabott összeg, de nálunk szabadon választható. Tehát ha valaki azt mondja, hogy ő 5000 forinttal támogat minket, más pedig 2000 forinttal tud, mi azt is szívesen fogadjuk.

Emellett pedig lehetőség van adományozásra a tagok részéről, valami alkalomhoz kötődően, például egy gyermek születésekor, konfirmálásakor, egy hozzátartozóra való megemlékezéskor vagy csak úgy, amikor lehetőségeik engedik.

A harmadik opció pedig a perselypénz, amibe az istentiszteletek vagy egyéb alkalmak után adakoznak a gyülekezet tagjai. Nos, a jelenlegi helyzetben ennek sajnos nincs szerepe, hiszen nincs közvetlen személyes kapcsolatunk a tagokkal, ez pedig nagy kiesés számunkra. Sokan azt gondolják, hogy a perselypénz az valójában aprópénz, holott ez nem igaz. Csak a mi gyülekezetünk esetében ebből éves szinten 1 millió forint szokott összegyűlni, ami nagyjából háromhavi fenntartásunkat biztosítja. Hangsúlyozom, ez csak a fenntartást, a közüzemi számlákat, a lelkészi fizetést jelenti. Ez az öszszeg még nem tartalmazza az egyéb programok költségeit, a családi istentiszteletekre beszerzett holmikat, közösségi rendezvényeket – hangsúlyozza Zsugyel Kornél.

Mivel a járvány tehát a személyes kontaktust megakadályozza, az adományok eljuttatásához az online tér adta lehetőségeket kell igénybe venni. Ma már ennek is több formája létezik.

– Normál esetben egy istentisztelet elején vagy végén jelen van a pénztáros, ahol az adományokat be lehet fizetni, de ez ugye most nem lehetséges. Azonban a gyülekezetünk honlapján – ugyanígy minden gyülekezet oldalán – megtalálható egy olyan számlaszám (zegev.hu), mely a gyülekezeté, s oda lehet utalni azt az adományösszeget, amiről a tagok úgy gondolják, hogy nekünk szánják, s amit a lehetőségeik megengednek. Többen azt a lehetőséget választják, hogy havonta beállítanak egy olyan öszszeget, amit nagyjából egy szórakoztató filmcsatornáért kifizetnek, s így minden hónapban fixen megérkezik hozzánk 2000 forint, ami, ha belegondolunk nem egy nagy összeg, mégis, éves szinten az már 24 000 forint – emeli ki Zsugyel Kornél.

– Ha csak húsz olyan ember van a gyülekezetben, aki ezt havonta felvállalja, akkor az 1 hónapnyi működést biztosít számunkra. Nagy szerencsénkre nem csak tízen vannak az evangélikus zalaegerszegi gyülekezetben, akik áldoznak erre, azonban, ha ez mindenki számára általános gyakorlattá válna, akkor az egyház olyan értelemben tudná szabadon végezni a szolgálatát, hogy míg támogatás nélkül az állam pályázatait figyelve csak egy korosztálynak tudunk nyári tábort szervezni, addig a teljes gyülekezeti támogatással mindenkinek. A legkisebbeknek, a nagyobbacskáknak és a középiskolásoknak is. Ekkor az egyház tehát nem minimál üzemmódban dolgozik, hanem minden korosztályt meg tud szólítani. Van még egy lehetőség, ami a gyülekezet rendelkezésére áll: létezik a www. perselypenz.hu oldal, ahol az Evangélikus Egyház minden g yülekezete megtalálható, a miénk is. Itt úgy lehet adományozni, akár perselypénzt, akár egyházfenntartói járulékot, hogy az adakozó kiválasztja, melyik g yülekezetnek szeretne adni, s milyen címen, majd bankkártyával kifizeti. Tehát nincs utalási költség, úgy működik, mint egy online vásárlás. S ezek a pénzek az országos egyház számlájáról a gyülekezethez érkeznek mindenféle levonás nélkül.

– Mi a helyzet az adó 1 százalékának adományozásával?

– Természetesen ez is az adakozás egy része, de erről az összegről inkább az egyházkerület dönt, stratégiai jelentőségű kiadásokra szoktak ebből adni. Például ebből az összegből finanszíroznak egy felújítást, nekünk is több alkalommal juttattak már forrást ebből az összegből, az orgona felújítására, illetve a Lut(h)erem kialakítására. Ez tehát amolyan célzott támogatás. Emellett persze van a civil 1%. Ennek keretében a Zalaegerszegi Evangélikus Alapítvány támogatható.

S sok kicsi sokra megy, tartja a mondás, de ezt vallja Zsugyel Kornél is, aki arra szintén felhívta a figyelmet, hogy egy kis összegért cserébe milyen sok lelki táplálékot kapunk:

– Egy gyülekezeti ebéd, egy családi istentisztelet vagy bármely program a közösségünk által olyan lelki értéket ad, ami sokkal többet ér, mint a kifizetett pénz.

 

Csatolt állományok: z7n_201119 5.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!