Miért keresitek a holtak között az élőt? Nincsen itt, hanem feltámadt. (Lk 24,5-6)

Miért keresitek a holtak között az élőt? Nincsen itt, hanem feltámadt. (Lk 24,5-6)

Share this content.

Szöveg: Koczor György
E havi igénk kérdése tulajdonképpen lelövi a poént. Most, amikor a böjti időben Jézus szenvedésének történetét újra végiggondoljuk, nem kerülhetjük ki a jeruzsálemi bevonulást, a templomtisztítást, az utolsó vacsorát, elfogatást, kihallgatást, gúnyolódást és kereszthalált. Aztán persze jöhet a húsvét, amikor nagy örömmel ünnepelhetjük Jézus feltámadásának mindent új alapra helyező misztériumát.

Igazi, mély, arra a bizonyosságra alapozott öröm ez, hogy a feltámadt Krisztus többé nem hal meg, hanem él és cselekszik az egyházban és a világban. Ez a bizonyosság tölti el a hívők szívét húsvét reggele óta, amikor az asszonyok Jézus sírjához mentek, és az angyal ezt mondta nekik: „Miért keresitek a holtak között az élőt? Nincsen itt, hanem feltámadt. Ezek a szavak mintegy mérföldkövet alkotnak a történelemben; de botláskőt is, ha nem nyílunk meg az örömhírnek, ha azt gondoljuk, hogy kevésbé zavaró egy halott Jézus, mint egy élő Jézus!

De nem magától értődő a Feltámadott életével és jelenlétével számolnunk. Hányszor vagyunk rémülten fejet lehajtó asszonyok, kételkedőn rohanó Péterek és Jánosok, hitetlen Tamások, és kétségbeesettségükben megvakult emmausi tanítványok.

„Miért keresitek az élőt a holtak között?” Ez a kérdés megszabadít bennünket a kísértéstől, hogy hátra tekintsünk, arra, ami tegnap történt, és előre lendít a jövő felé. Jézus nincs többé a sírban, Feltámadott, él! A tegnap Jézusnak és az embernek a sírja; a ma az örök feltámadás, amelyben a Szentlélek teljes szabadságot adva, naponként erősít meg, konfirmál bennünket.

Ma hozzánk is szól ez a kérdés: miért keresed az élőt a holtak között, te, aki bezárulsz önmagadba valamilyen bukás után, te, akinek nincs ereje imádkozni? Miért keresed a holtak között az élőt, te, aki magányosnak érzed magad, barátaidtól és talán Istentől is elhagyottnak? Miért keresed a holtak között az élőt, te, aki elveszítetted a reményt, és bűneidbe börtönözve érzed magad? Miért keresed a holtak között az élőt, te, aki a szépségre, a lelki tökéletességre, az igazságosságra és a békére áhítozol?

Szükségét érezzük annak, hogy ismételten emlékezzünk az angyal figyelmeztetésére! „Miért keresitek a holtak között az élőt?” – Ez indít bennünket arra, hogy kilépjünk szomorúságunkból, és megnyíljunk az öröm és a reménység távlatai felé. Ez a reménység a sírkövet is elmozdító, valóban feltámadott Krisztusból árad, és arra bátorít, hogy hirdessük ezt a másokban is új életet fakasztó Örömhírt.

Elhangzott 2017. április 3-án a Kossuth rádió Erős vár a mi Istenünk! című műsorában.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!