Miért a lila a böjt színe?

Miért a lila a böjt színe?

Share this content.

Szöveg: Klimentné Ferenczy Andrea
Kezdetben pusztán négy színt használtak az egyházi liturgiában: a fehéret, a pirosat, a zöldet és a feketét. A lilával, azaz a violával a 13. században egészültek ki. Használatát először III. Ince pápa szabályozta.

A viola a kék és a vörös keverékéből adódó tört szín. A színszimbolika alapján a lila a szeretet igazsága és az igazság szeretete. Amikor Jézus, az igazság újra egyesül az Atyával, a szeretettel, a kék és vörös szín lilává válik. Jézus lilában van szenvedésekor, és a liturgia színe is lila a szenvedés idején.

Igazság és szeretet – sokszor mennyire nem azonosak egymással. Állítólag Márai Sándor mondta, írta valahol – én is csak hallottam valamikor Kovács Imitől –: „Ha a szeretet és az igazság között választanom kellene, a szeretetet választanám.”

Ez történik a kereszten is. Az Isten igazságossága a szeretete lesz irántunk, és kegyelmébe fogad bennünket, megvált a kereszten. A lila nem a komorságot kell, hogy eszünkbe juttassa, hanem a szeretet és az igazság egyesülését.

A görögkatolikus liturgiában ezt olvassuk ugyanerről a színről (Liturgikus színek Keleten – Görögkatolikus Szemlélet - IV/4., 71. o.): „A lila másodlagos szín: a piros és kék alapszínek keveréséből keletkezik. Két alapösszetevője közül egyik a szivárvány színeinek kezdő, másik pedig a záró színe, ezért a keleti magyarázatokban a lila a két végső pontnak, a kezdetnek és végnek a jelölője. A Jelenések könyvében így olvasható: »Én vagyok az alfa és omega, a kezdet és a vég, az első és utolsó« (Jel 22,13).”

 

Címkék: böjt - szín - lila -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!