A Mikkeli Egyházmegye csoportját fogadták Vas megyében

A Mikkeli Egyházmegye csoportját fogadták Vas megyében

Share this content.

Szöveg: Baranyay Csaba
Boba – Bük – Győr – Kőszeg – Nemescsó – Finn testvéreinkkel számos testvérgyülekezeti kapcsolat köt bennünket össze, de az egyetlen egyházmegyék közötti kapcsolat egyházunkban a Vasi Evangélikus Egyházmegye és a Mikkeli Egyházmegye között jött létre 2009-ben. A cél az volt, hogy a nagyobb egységben több kisebb közösség is csatlakozhasson egyházunk e rendkívül áldásos hálózatába. A kapcsolattartás többféle módon zajlott az elmúlt kilenc évben.

A Vasi Egyházmegye istentiszteletein elkezdtek egymásért imádkozni, s ezzel együtt gyülekezeti tagokból és lelkészekből álló csoportok fordultak meg egymásnál. Vas megyéből indult teológushallgatók kaptak lehetőséget arra, hogy a Mikkeli Egyházmegye gyülekezeteinek életével és az ott folyó ifjúsági munkával ismerkedhessenek egy-két hónapos ösztöndíjas lehetőség segítségével. Finnországból pedig diakóniai munkások jöttek Vas megyébe, hogy tapasztalatot szerezzenek az itteni egyházi szolgálatról.

Most a Mikkeli Egyházmegye három gyülekezetéből, Hirvensalmiból, Kangasniemiből és Mikkeliből érkezett egy csoport Magyarországra, akiket budapesti tartózkodásuk után először a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület győri székházában fogadott Szemerei János püspök. A csoporttagok között ismerősöket is üdvözölhetett, hiszen az egyházkerület is aktív kapcsolatot ápol a Mikkeli Egyházkerülettel, és tagja volt a csoportnak Juha Palm dómesperes és Matti Tolvanen esperes is, akik az egyházkerületi kapcsolattartásból is kiveszik részüket. 

Pannonhalmi és tapolcai programok, valamint egyéjszakás révfülöpi tartózkodás után érkeztek a finn testvérek a Vasi Egyházmegye területére, ahol Rostáné Piri Magda esperes vezetésével ismerkedtek a bobai szeretetszolgálat munkájával Devecserben, majd Bobán az egyházmegye és a gyülekezet életével, s megkóstolhatták a Ság-hegy levét is Danka Imre szőlőjében. 

A hétvégét pedig a három vendéglátó gyülekezetben, Nemescsóban, Bükön és Kőszegen családoknál töltötték a vendégek bepillantást nyerve az egyes gyülekezetek életébe is. Kétségtelen, hogy a vasárnapi istentiszteletek jelentették a találkozás csúcspontját. S bár a csoport egy részén egy vírus is átment ittlétük alatt – így Bükön és Nemescsóban a lelkészek rosszulléte miatt más olvasta fel az igehirdetések finn szövegét, és a kőszegi Stefanich Pincészetnél tartott búcsúestről is hiányoztak páran -, mégis mindenki azzal az örömmel térhetett haza, hogy megerősödtünk közös hitünkben, és Krisztusban ismét közelebb kerültünk egymáshoz. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!