Milyen hatása lehet az ortodox egyházszakadásnak Finnországban?

Milyen hatása lehet az ortodox egyházszakadásnak Finnországban?

Share this content.

Forrás: Kotimaa
Helsinki – A moszkvai és konstantinápolyi patriarchátus konfliktusa hatással van a Finnországi Ortodox Egyházra is. Bár az autonóm státuszt élvező finn ortodoxok Konstantinápoly fennhatósága alá tartoznak, hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak az oroszokkal is.

Az egyházszakadás következtében viszont a jövőben oroszországi ortodox papok nem végezhetnek liturgiát a Finnországi Ortodox Egyházban.

A Finnországi Ortodox Egyház püspöki tanácsa (Leo érsek, Arsen püspök és Elia metropolita) nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat a fejlemények miatt, ugyanakkor kijelentették, hogy a Finnországban élő orosz anyanyelvű hívek életére nézve a döntés nem jár következményekkel, mivel a Finnországi Ortodox Egyház továbbra is minden tagját várja az eucharisztia közösségébe kulturális vagy nyelvi háttértől függetlenül.

A püspökök emlékeztettek továbbá, hogy kialakult már hasonló helyzet a közelmúltban: utoljára 1996-ban szakadt meg a két patriarchátus közötti kapcsolat három hónapra, akkor az észtországi oroszok státuszával kapcsolatos viták miatt. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!