Milyen anya volt Mária? – Édesanyák vallomásai

Milyen anya volt Mária? – Édesanyák vallomásai

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Alázatos, elfogadó, önfeláldozó vagy erős? Mennyi és mennyi féle lehet egy anya! Mária az a nő a Bibliában, aki ennek a szerepnek egész skáláját vonultatja fel, mégis olyan sokszor csak egyszerűen Jézus anyjaként hivatkozunk rá. Anyák napján ki tudna róla hitelesebben beszélni, mint a hús-vér mai édesanyák?

„Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint!”

„Csodálatra méltó, amilyen alázattal, szeretettel, türelemmel viselte Mária a terheit, ahogy elfogadta a sorsát, és nem lázadt ellene. Mária tizenhat esztendős lehetett, amikor anyává vált, pont, mint a legnagyobb lányom. Micsoda szürreális, rémisztő élethelyzet: egy angyal által tudod meg, gyermeked fog születni, úgy, hogy közben még érintetlen vagy. A világ úgy fog rád tekinteni, mint egy romlott, erkölcstelen nőre, és senki nem hisz neked, hiába bizonygatod, hogy ez nem így történt. Különösen abban a korban ez olyan bélyeg volt, amit életük végéig viselniük kellett... Biztosan Mária is aggódott a jövője miatt, de úgy gondolom, a hite mindennél erősebb volt, és minden akadályon átsegítette.”

„Mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék!”

„Mária személyét – mint asszony, mint édesanya – annyira tökéletesnek ábrázolják mindenhol: a Bibliában, a különböző műalkotásokon, zeneművekben, hogy elgondolkodom a saját gyengeségeimen... Vajon Mária sosem kételkedett önmagában? Sosem hibázott? Nem veszekedett, kiabált, zsörtölődött a gyermekével? Tudta, hogy mikor mit kell tennie, és nem hibázott? Benne sosem voltak kétségek? Vagy mégis?”

„A Mária-ábrázolások átszellemült mosolya és égre tekintő szemei mindig is nyugtalanítottak. Ki tudja, hogy valójában mi rejtőzött a mosoly mögött? Ki tudja, hogy vajon a Magnificat öröméneke és ujjongó szavai mögött milyen érzések húzódtak meg? Mindenki boldognak mondja őt… de vajon ő is boldognak tartotta saját magát? Mária igazi anya volt, és ezért nem tudom elhinni, hogy ne szorongott vagy félt volna attól, ami rá várt. A róla alkotott képhez ez is hozzátartozik, ő a szenvedést is vállalta, nem csak az örömöt. Ma az anyákra az a nyomás helyeződik, hogy a gyermeked érkezése csak és kizárólag örömmel tölthet el, rózsaszín felhőben kell látnod mindent. De Mária története épp azt mutatja, hogy az öröm mellett a legnagyobb fájdalmak forrása is a gyermek, főleg ha tudod, hogy el fogod veszíteni őt.”

Tovább a KötőSzó blogra.

Címkék: Mária - Kötőszó blog -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!