Minden gondotokat őreá vessétek

Minden gondotokat őreá vessétek

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Zomboryné Bazsó Rozália, rajz: Budai Tibor
Sok évvel ezelőtt válságba kerültem, meginogtam a tanári hivatásomban. Nekem szólt az ige, amikor a kelenföldi evangé­likus templomban hallottam Missura Tibor lelkész úr igehirdetését: „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.” (1Pt 5,7)

Gondban lenni azt jelenti, hogy nem tudok egy feladatot megoldani, nem találok kiutat, bajban vagyok. Gondoskodni az jelenti: segíteni, megoldani, jóra vezetni.

Péter apostol szavai, hogy minden gondotokat Istenre vessétek, mert neki gondja van rátok, valójában döntés elé állítanak. Arra szólítanak fel, hogy gondolkodjam, mielőtt cselekszem, a döntéseimet, sorsomat, életemet bizalommal tegyem Isten kezébe. Ez a bizalom ad erőt nekem. És Isten azt ígéri, hogy az ő kegyelmének gazdagsága szerint be fogja tölteni a szükségleteimet.

Sokszor kérdezem, hogy miért ad az Isten nehéz helyzeteket. Az örömök mellett vannak problémák az életemben: aggódom a családomért, a sikeres munkám miatt, a kapcsolataimért, az egészségemért. Minden napnak megvan a maga baja. Ha a holnap miatt aggódom, nem tudom élvezni a mai napot, a mai nap áldásait elveszítem. De Isten adja az ő kegyelmét és erejét, amire szükségem van a mindennapokban.

Isten gondviselő Isten, mellettem van, és erősen fogja a kezemet. Sokszor megtapasztaltam utólag, hogy annyi terhet rakott rám, amennyit éppen képes voltam elhordozni; feladataimhoz éppen annyi erőt adott, amennyire szükségem volt. Vannak emberek, akikre Isten – úgy tűnik – kevesebb terhet rak. Viszont vannak emberek, akik hihetetlen nagy terheket hordoznak: sérült gyermeket, beteg hozzátartozót gondoznak, népes családot tartanak el, vagy türelemmel hordozzák a maguk súlyos betegségét.

Isten nem akarja, hogy a problémák és a gondok súlya alatt görnyedve éljünk, hanem azt tanácsolja, hogy adjuk át neki minden gondunkat-bajunkat. Ráadásul azt ígéri, hogy ha átadjuk neki a terheinket, minden értelmet meghaladó békességgel tölti el szívünket (lásd Fil 4,7). 

A szerző a Deák Téri Evangélikus Gimnázium nyugalmazott történelem- és hittanára, az Evangélikus Országos Levéltár munkatársa. 

Az írás a Kossuth rádió Erős vár a mi Istenünk! címmel kéthetente jelentkező evangélikus félórájában elhangzott szöveg szerkesztett változata.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 22. számában jelent meg, 2017. június 4-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!