A (mindig) aktuális tízparancsolat

A (mindig) aktuális tízparancsolat

Share this content.

Szöveg: Tubán József
Megfontolásra érdemes Tubán József csornai evangélikus lelkész írása.

1. Én vagyok az Úr, a te Istened: ne legyen más istened!

Bármennyire fenyegető is a helyzet, nem kételkedem Isten mindenhatóságában. Tudom, hogy nem megértenem kell mindazt, ami most körülvesz, csupán meglátnom a legnagyobb nyomorúságban is Isten mindent betöltő hatalmát.

2. Ne vedd hiába Istened nevét!

Imádkozom a betegekért, a bizonytalan helyzetben hányódókért, a kutatókért, a gyógyítókért, a rendet fenntartó hatóságért, a felelős döntéshozókért. Áldást kérek mindazok munkájára, akik a veszedelem elhárításán fáradoznak.

3. Szenteld meg az ünnepnapot!

Ameddig a helyzet megengedi, nem maradok el a vasárnapi istentiszteletről, és a józan ész diktálta korlátozások figyelembe vétele mellett az igével és az oltáriszentséggel erősítem a lelkemet a megpróbáltatás heteiben.

4. Tiszteld atyádat és anyádat!

Felelősen megtartom a világi kormányzat által kiadott rendelkezéseket, engedelmeskedem a megszorításoknak, együttműködök az illetékes hatóságokkal, és nem keresek kiskapukat. Idős korban lévő szüleim egészségére ügyelek, beszerzem nekik a mindennapi élethez szükséges javakat, hogy ne kelljen kitenniük magukat a fertőzésveszélynek.

5. Ne ölj!

Mind a magam, mind embertársaim egészségének védelmére fokozottan figyelek. Rendszeresen mosom a kezeimet, nem keresem a potenciálisan veszélyeztetettek társaságát, igyekszem a szükségesnél nem többször és nem hosszabban közösségben lenni. Ha a fertőzés jeleit észlelem magamon, felelős és jogkövető módon alávetem magam az egészségügyi rendszabályoknak, bármennyi kellemetlenséggel járjanak is azok.

6. Ne paráználkodj!

Őrködöm a családom biztonsága felett. Házastársamat és gyermekeimet nem teszem ki felesleges kockázatnak. Ha a járványhelyzet miatt ideiglenesen nem tudom tovább folytatni a munkámat, otthonlétem idejére átvállalom a háztartás gondját házastársamtól.

7. Ne lopj!

Nem halmozok fel élelmiszert vagy bármiféle fogyasztási cikket. Tudom, hogy másnap is harmadnap is tele lesznek az üzletek, ezért minden nap csak annyit vásárolok, amennyire nekem és a családomnak szükségünk van.

8. Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!

Nem hiszem el a bizonytalan híreszteléseket, nem terjesztek álhíreket, nem állítok valótlanságokat az egészségügy helyzetéről. Csak a hivatalos kormányzati szervek és szakhatóságok által közzétett információkat fogadom el hitelesnek. Igyekszek gátat szabni a megalapozatlan pletykáknak.

9. Ne kívánd felebarátod házát!

10. Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát!

Nemcsak tettlegesen, de a gondolataim szintjén sem használom ki a bizonytalan helyzetet. Nem ügyeskedek, nem keresem a magam hasznát, hanem tiszteletben tartom embertársaim érdekeit, és mindenben igyekszem segíteni őket.

Címkék: Tízparancsolat -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!