„Mindig öröm látni az épülést” – hálaadó istentisztelet Soltvadkerten

„Mindig öröm látni az épülést” – hálaadó istentisztelet Soltvadkerten

Share this content.

Szöveg és fotó: Lehoczki Ferenc
Soltvadkert – Nagyívű felújítási és fejlesztési munkák lezárásaként hálaadó istentiszteletet és ünnepi közgyűlést tartott a Soltvadkerti Evangélikus Egyházközség 2019. november 17-én, a város evangélikus templomában. Az év során elvégzett munkálatok egyenként sem voltak kisléptékűek, a templomtető és a parókia felújítása, az orgona nagyjavítása, valamint az iskola belső felújítása és az iskolai gyakorlókert létesítése mind komoly projektnek tekinthetők.

Az ünnepi istentiszteleten Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke igehirdetésében kifejtette: Isten ajándékaival – akár szellemi, lelki, vagy anyagi legyen is az  szolgálattal tartozunk Isten és embertársaink felé, valamint saját lelki fejlődésünk érdekében is.

A gyülekezeti énekkar, illetve a diákok zenés-verses fellépését követően díszközgyűlést tartottak a templomban.

Még ebéd előtt bejárták a résztvevők a megújult iskolát Udvarhelyi Attila igazgató vezetésével, majd a gyakorlókert átadása következett Kondor Péter és Endreffy Máté iskolalelkész áldásával, valamint Szakács Ferenc, Szakács László fia és Font Sándor, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelője, országgyűlési képviselő részvételével.

Soltvadkert azon kevés magyarországi települések közé tartozik, ahol az evangélikus templom áll a központban. Az 1837-re felépült, ma is álló templom körül az idők során mára egyfajta Luther-szigetet alkotva épültek fel az épületek. Gyülekezetiház, parókia, Találkozás-háza, új evangélikus óvoda, templom melletti park és Luther-szobor. A Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola épülete szintén a templom mellett található. 

A palából készült templomtető felújítása régóta esedékes volt, a végső lökést a várost 2015 májusában sújtó szupercellás jégeső adta meg. Engedélyek beszerzése, a műemlékvédelmi hivatallal történt egyeztetések és nyertes állami pályázat után kezdődhettek meg a munkálatok, amelyek jól és pontosan haladtak, kiegészítve a bádogozással és az új villámhárító-rendszer telepítésével. 

A lelkészlakás – és a földszinten egyben a lelkészi hivatal – 36 éves épületének első komolyabb külső felújítása is esedékes volt. Szigetelés, színezés, nyílászárócsere, kerítés-felújítás és udvari tereprendezés is szükségessé vált. Az egyházi épületek így már színvilágukban is egységes arculatot mutatnak. Emellett megújult a templomkert – egyben óvodaudvar – kerítése is.

A templomi orgona nagyjavítására is ebben az évben került sor. Igazi „nagyszervíz” volt ez, benne a membránsorok cseréje, új szelepek, a játékasztal fúvókáinak újrabőrözése, a klaviatúrák ütközőfilceinek cseréje, a sípsorok igazítása és tisztára hangolása, valamint a motorcsere. Mivel ez egy bonyolult és élő hangszer, ezért a működéséhez szükséges optimális páratartalom Homoki Pál lelkész kísérleti mérései alapján csak teli templommal biztosítható!

Az evangélikus általános iskola belső terei is teljesen megújultak: közösségi tér, kondícionáló terem is létesült. A falakat Daróczi Csaba, az iskola tanára, világhírű természetfotós képei díszítik.

Az általános iskola udvara mellett most történt meg a diákok számára a különböző növények termesztését közelről bemutató – Szakács Lászlóról elnevezett – gyakorlókert átadása is. Szakács László – akinek a templom mellett már szobra is van a városban –, igazi polihisztor tanár volt. 42 évig tanított, 64 évig naprakészen vezette a meteorológiai megfigyeléseket. A sok-sok tevékenység közül a botanikus kert telepítése maradt meg a legjobban az emlékezetben. Az 1960-as évek elején épült iskolaudvar kertjében több száz fajt gondozott és használt a tanulók bevonásával. Ennek a hagyománynak és tudásnak az újjáélesztése kezdődik most el.

Mindig öröm látni az épülést – akár lelki, akár szellemi, akár anyagi. Legjobb, ha mindezek együtt!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!