Minőség és lelkiség

Minőség és lelkiség

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Lazsádi Ákos, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban református vallástanár. A keresztyén gyermek- és ifjúsági munkában, tábor- és rendezvényszervezésben megedződve közel tíz évvel ezelőtt létrehozott egy keresztyén animátorcsapatot, akikkel mobil játszóházakat vezet országszerte. A közkedvelt programok mellett (ugrálóvárak, lufihajtogatás, arcfestés stb.) keresztyén tartalmú gyermekkoncerteket, bűvész- és bohócműsort, valamint kézműves-foglalkozásokat, hagyományőrző, ügyességi és csapatjátékokat is biztosítanak a résztvevőknek.

Már többször beszélgettünk Ákossal munkájukról (többek között ITT és ITT meg ITT), ezúttal új ötleteiről kérdeztük.

– A játszóházak kínálatában ti egy különleges színfolt vagytok, hiszen nem titkoljátok, hogy evangéliumi tartalommal mentek a fiatalok közé. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

– A Napraforgók játszóház egyedisége, hogy a játékok mellett a lelkiséget is fontosnak tartjuk. Nálunk a játék nem cél, hanem eszköz! Eszköz arra, hogy odavonzza a résztvevőket, akik a rendezvényeinken nem csupán felhőtlenül játszhatnak, hanem az evangéliummal is gazdagodhatnak. Így válhat a misszió eszközévé egy légvár vagy egy felfújható bika is. Igazi célunk az, hogy a bennünket meghívó iskolák, gyülekezetek világi színvonalú, de krisztusi lelkiségű rendezvényeket biztosíthassanak a családjaik számára. Sok egyházi vezetőben megérett az igény arra, hogy a családok felé akkor lehet nyitni, ha színvonalas rendezvényeket szerveznek számukra. De fontos az is, hogy ott ne csupán játsszunk, hanem az igazi értékeket is átadjuk.

– Szokott olyan is lenni, amikor nem gyülekezetbe mentek, hanem egy világi rendezvényen vagytok jelen. Ott tudtok keresztény meggyőződésetekről vallást tenni?

– Gyakran van arra példa, hogy egy gyülekezet meghív bennünket a családi napjára, ahol történetesen jelen van a település polgármestere is. Megtetszik neki a hozzáállásunk, és meghív a városi rendezvényükre is bennünket, mert azt látja, hogy becsülettel, pontosan, nem a másikat túlígérgetve tesszük a dolgunkat. Úgy gondolom, hogy a keresztény értékrendnek pontosan a világban kell megállnia a helyét. Ha ez így van, akkor annak, amit csinálunk, illata lesz, és „a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését.” Napjainkban, amikor minden kiszámíthatatlan és bizonytalan, mindenki vágyik erre a bizonyságra. Ha krisztusi lelkülettel vagyunk jelen, sokszor a tettek többet mondanak ezer szónál.

– Kik jelenleg a csapat tagjai? Hogyan épül fel a munkatársi gárda?

– Ez mindig a legnehezebb! Korunk legnagyobb próblémája a „nincs emberem”-kérdés, hiszen mindent én sem győzök csinálni, de nem panaszkodom, mert a jó emberek mindig megtalálnak. Olyan munkatársaim vannak, akik, ha egy jótékonysági rendezvényről van szó, akkor egy emberként állnak mellettem, és fizetés nélkül is teszik a feladatukat. Ilyen fiatalokat a 21. században szinte képtelenség találni. Én nem arra törekszem, hogy sokan legyünk, inkább hogy két-három elhivatott munkatársam legyen. Nekik viszont mindenhez érteniük kell az arcfestéstől az óriásbuborékozásig és a légvár telepítésétől a lufihajtogatásig.

– Főfoglalkozásként lehet ezt végezni?

– A játszóházi rendezvényszervezés főleg a nyári-őszi szezonhoz kötött tevékenység. Mindenkinek a csapatomból van főállása, és a szabadidejükből, családjuktól vesznek el órákat, amikor a Napraforgók játszóház mellett döntenek.

– Vannak újabb ötleteid a jövőre nézve?

– Jól ismersz, mindig töröm a fejem valamin. Kicsit viccesen szoktam mondani a tanítványaimnak, hogy 2018 a reformáció ötszázegyedik évfordulója, a #ref501, ne felejtsük el. Semper reformanda, azaz a reformáció szellemében fontos, hogy a keresztyén embert mindig egy folyamatos lelki megújulás jellemezze. Amíg erre emlékeztetjük magunkat és másokat, addig lesz az egyházunknak jövője. A Reformáció 500-as rendezvények kapcsán nagyon sok felkérés jött Erdélyből, amiket a végén már nem győztünk teljesíteni a viszonylag nagy távolságok miatt. Úgy látom azonban, hogy megérett a Napraforgók játszóház arra, hogy egy önálló sejtet hozzunk létre Erdélyben is. Erre éppen most keresem a megfelelő munkatársat, mert elhivatott, ottani lelki ember nélkül ez maximum egy porba hulló jó ötlet lesz csupán. Amúgy ez már egy működő amerikai missziós modell: összepakolsz egy családi napra elegendő professzionális játékot, beleteszed egy utánfutóba, amit utána a gyülekezetek kibérelhetnek a rendezvényeikhez. Mi ezt szeretnénk most adaptálni Erdélybe a megfelelő munkatársak segítségével, és természetesen lelki programokkal kiegészítve.

Egy másik ötletem a napokban fog megvalósulni éppen, melynek azt a címet adtam, hogy Kortársak egymásnak. A különböző felekezethez tartozó iskolák vezetői folyamatosan keresnek meg bennünket újabb és újabb ötletekért a felsős és gimnazista korosztály számára. Vannak a Fasorban kiemelkedően tehetséges tanítványaim, akik etikai témákban vezetnek szemináriumokat egy-egy órámon. Látszik, ahogy csillogni kezd a szeme a hallgatóságnak, majd viharoznak a jobbnál jobb kérdések és hozzászólások. lyen témákat választottak maguknak, mint: család és/vagy karrier, X-Y-Z generáció, vérmérsékletek, genderelmélet vagy az érzelmi intelligencia kérdése. A fiatalok csupán ppt-s témaindítókat tartanának, amelyeket utána fel lehet dolgozni közösen kiscsoportos beszélgetések formájában. Más az, amikor egy felnőtt előadót hívnak meg, és megint más, amikor egy hívő lelkiségű kortársuk beszél a diákokhoz. Szerintem az utóbbi jóval nagyobbat üt: végre nem felülről mondják meg nekik a frankót. Fontos lenne, hogy a tinédzserek találkozzanak hús-vér hívő példákkal, akiknek történetesen van véleményük akár egy kényes témáról is.

– Jó kezdeményezésnek tűnik. A témák is érdekesek, de hogyan tudnak megfelelő válaszokat adni az előadást tartó fiatalok, vagy te hogyan tudsz nekik ebben segíteni?

– Én azt gondolom, hogy olyan ifjakat kell elsősorban választani, akik tudják, hol van az origó az életükben, valamint előtte a témákból mindig alaposan felkészülünk. Azt tapasztalom, hogy vannak kényes kérdések, amelyekre az egyháznak egyszerűen nincsen válasza... A világ azonban kész paneleket ad a fiatalok szájába a genderkérdésben, az önmegvalósításban vagy egyéb „kényes” kérdésekben. A Sátánnak az a célja, hogy mindent szétdobáljon, hogy utána az egyénnel azt kezdhessen, amit akar. Fel kell mutatni a fiataloknak hiteles példaemberek által Krisztust, akikhez igazodni tudnak, mert a hívő ember számára igenis van válasz. Szerintem épp a középiskolában nem szabad elengednünk a gyerekeink kezét. Addig kísérgetjük, gondoskodunk róluk, óvjuk őket mindentől, aztán amikor kamaszodnak, magukra maradnak. Épp a kereső tinédzsereknek nem tudunk sokszor épkézláb válaszokat adni: vagy túl szigorúak akarunk lenni, vagy túl liberálisok. Pedig csak el kellene nekik mondanunk, hogy mi magunk is harcolunk, és a végső, békességet adó válaszokat csakis Istentől kapjuk meg... 

  Végül mondj pár dolgot, hogy milyen újdonságaitok vannak a Napraforgók játszóházban a 2018-as szezonra?

– Idén a fókuszba államilag a családok éve került, ezért mi is  nagy hangsúlyt fektetünk a családbarát rendezvényekre. Soha nem unatkozunk a szezon után sem: ilyenkor folyik a külsős előadók bevonása, valamint az új játékok beszerzése. Kedvencem idénre az élő tüzes kovácsolás és a bibliai alapú élménypedagógiai foglalkozás lett, de érkezett már megkeresés a biztonságos internethasználatra vagy a játékos kémiai kísérletekre is. Minden évben kiemelünk egy professzionális játékot, amit jelentős kedvezménnyel kaphatnak meg a meghívóink. A legnépszerűbb játékunk tavaly az élő csocsó, idén pedig az óriás-akadálypálya lesz. Illetve most folyik egy Facebook-kampányunk az iskolák és óvodák számára, melyben teljesen ingyen lehet megnyerni tőlünk egyik professzionális játékunkat a rendezvény teljes idejére. Azokra az intézményekre gondoltunk itt elsősorban, akiknek nincs pénzük egy többszázezres játékot kifizetni a gyermeknapjuk színesítésére. Ilyenkor nekünk is külön öröm, hogy jó helyre kerül egy felajánlásunk.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!