Ünnepi szentmisével zárult a házasság hete Budapesten

Ünnepi szentmisével zárult a házasság hete Budapesten

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, szöveg: Trauttwein Éva/, fotó: Lambert Attila
Budapest – Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferens püspöke mutatta be a házasság hete rendezvénysorozat záró szentmiséjét február 14-én, vasárnap este a budapest-terézvárosi Avilai Szent Teréz-plébániatemplomban.

A szentmisén nagy számban vettek részt házaspárok, a házassággal, családdal foglalkozó mozgalmak képviselői. Jelen volt Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin, a házasság hete házaspár „arca” és Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület (MAKACS) elnöke.

A házasság hetét záró szentmisét szervező közösség, a Házas Hétvége nevében Szirmai Béla és felesége köszöntötték az egybegyűlteket. Kiemelték: a házasság hete gazdag programsorozata alkalmat ad arra, hogy megmutathatják magukat azok, akik kincsként tekintenek a házasságra. Boldogan adjuk tovább ezt az értéket gyerekeinknek. Nem vagyunk sem különlegesek, sem tökéletesek, a hitünk, az egyházunk adta kapaszkodók mentén építjük kapcsolatainkat – fogalmaztak. Majd Ferenc pápát idézve hangsúlyozták: váljanak családjaink családegyházakká, mert a hit akkor növekszik, ha szeretet járja át. Közösségük jelmondatával zárták köszöntőjüket: Meg tudjuk változtatni a világot.

Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin örömüknek adtak hangot, hogy a házasság hete „arcaként” lehetőséget kaptak arról beszélni, amit kincsként élnek meg. Elmondták, hogy a Házas Hétvége mozgalom tanította meg őket, mennyire meghatározó az életben, hogy milyen alapon folynak a mindennapi harcaik. A házasságukról szólva kiemelték Isten megszentelő kegyelmét, a hálaadás feladatát.

Bíró László a szentmise elején annak fontosságát fogalmazta meg, hogy továbbra is ünnepeljük a házasságot. Rámutatott, hogy a házasság hete iránti érdeklődés mutatja, a magyar társadalom számára fontos a házasságon alapuló család, van igény és vágyakozás az elköteleződésre.

A szentbeszédet Bíró László püspök tartotta, aki az olvasmány, a szentlecke és az evangélium gondolataihoz kapcsolódva tanított a házasságról,  a hozzá kapcsolódó feladatokról.

Az olvasmány ősi rituálét ír le: Mózes arra buzdítja az embert, vigye a termés zsengéjét Isten elé. A termés zsengéje különleges kincs volt a régi ember számára, ahogy az elsőszülött gyermeket is tisztelet övezte. Ennek alapja az Isten iránt érzett különleges hála volt. Ha elhagyjuk a rituálét, ha elmaradnak a szertartások, a hálaadás, sok minden kimarad életünkből. Azáltal, hogy odatesszük a terményt Isten elé és megköszönjük, kifejezzük, hogy ez a termény nemcsak a föld termése, nemcsak az emberi munka gyümölcse, hanem Isten ajándéka is. Az ember ezzel a hálaadással belehelyezi magát Isten szeretetébe, megéli a hozzátartozást, a gondoskodást, és a hálát adó ember otthon van az univerzumban.

A modern kor embere elfelejtette a hálaadást – mutatott rá Bíró püspök. Mit jelent hálásnak lenni, mennyire fontos a hála? – tette fel a kérdést és a válaszban Ferenc pápát idézte: Hálát adni nem egyszerűen jólneveltség, jómodor kérdése, sokkal több annál. A hálaadás képessége az életszentség része, annak kifejezése a másik számára: tudom, hogy vagy, tudom, hogy személy vagy. Sokan kérdezik, hogyan újulhat meg istenkapcsolatuk, házasságuk. „El kell jutnunk kapcsolatainkban a személyhez, így újulnak meg a kapcsolataink egymás és Isten felé. A hit és a hitvesi szeretet találkozás egy eseménnyel, de egy személlyel is – fogalmazott Bíró László Benedek pápát idézve. Majd rámutatott: hajlamosak vagyunk az eseményre koncentrálni, és a személyről elfeledkezünk. A hálában viszont a személlyel találkozunk. Ennek hiánya, a személytelenség, magányossá, kiszolgáltatottá tesz bennünket. Figyeljünk oda arra, hogy naponta hálát adjunk a boldog családokért, gyerekekért – figyelmeztetett a püspök. 

A szentleckéhez kapcsolódva Bíró püspök a keresztény közösség identitást adó ismérvét hangsúlyozta: Akik hittel vallják, Jézus az Úr, ráhagyatkoznak arra a valóságra, hogy Krisztus meghalt és feltámadt. Az ősegyház egy nagyon támadó, szemben álló világban tette ezt a hitvallást. A keresztény családot is ez a hitvallás, ez a hitre való ráhagyatkozás kell hogy meghatározza. Hitünket megvalljuk szóval, de megjelenik-e hitvallásunk személyes döntéseinkben, cselekedeteinkben, kapcsolatainkban? Mennyire vagyunk hitvallók, mennyire éljük a család evangéliumát? – tette fel a kérdést Bíró László és válaszul így fogalmazott: rá kell hagyatkoznunk Isten kezdeményező szeretetére. A püspök idézte a földben elhaló búzaszem példáját: ha a szeretet aktusában meghalunk, mindig újjászületünk. Ez az igazi tanúságtétel, ez a szentségi házasság, a családegyház – hangsúlyozta.

Jézus megkísértésének történetéből kiindulva arra kereste Bíró László a választ, miért veszélyes a kísértés, mi segít Jézusnak ellenállni a csábításnak, és mi a jelentősége annak, hogy mindez a pusztában játszódik le.

A kísértés valamit felcsillant, valamit ígér, de ha enged neki az ember, egészen más jön ki belőle – figyelmeztetett. A tisztánlátást az Atyához, az Íráshoz való hűség teszi lehetővé. Jézus megkísértésének története erről a hűségről szól. Megvan benne a döntés: jövök, hogy teljesítsem, amit kívánsz. 

A puszta, a sivatag a csend helyszíne, amelyre szüksége van Jézusnak. Erre a csendre, melyben a találkozás meg tud valósulni, a házaspárnak is szüksége van.

Bíró László végül a házasság hete mottójához – Szeretet: szenvedély és döntés  – kapcsolódott: a szenvedély nem gyorsan múló érzelem, lobogás, a szenvedély segít egyre mélyebben megélni a házasság lényegét, segít egyre inkább szeretni, a házastárshoz tartozni. Aki szenvedélyesen szeret, annak egész lényét átjárja a szeretet.

A házasság hete azt üzeni, mindig van honnan megújulni. Folytatódjék a házasság és a család ünneplése a hétköznapjainkban is – zárta gondolatait a családreferens püspök.

Hagyomány, hogy a szentmisén összegyűlt perselyadományokat nehéz sorsú családoknak ajánlják fel. Idén is a Fővárosi Önkormányzat csecsemőket, kisgyermekeket, fogyatékosokat befogadó gyermekotthona, a Kmety utcai csecsemőotthon kapta meg a házasság hetét lezáró szentmisén összegyűlt adományokat. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!