A belvárosban „rejtőzködik” Miskolc egyik legmagasabb tornyú temploma

A belvárosban „rejtőzködik” Miskolc egyik legmagasabb tornyú temploma

Share this content.

Forrás: Eszak.hu, szöveg: KCS
Miskolc – A miskolci Városháza, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és a Fráter György Katolikus Gimnázium között a szemfüles városlakó kiszúrhat egy kimagasló templomtornyot. A város központjában „rejtőzik” a maga 55,5 méteres magasságával és 1500 fős maximális befogadóképességével Miskolc egyik legnagyobb istenháza: a belvárosi evangélikus templom.

Misztikus hangulat

A szentség házát mindig átjárja valamiféle misztikus hangulat – erre az építők is törekedtek, hogy a hívők igazán közel kerülhessenek Istenhez. A belvárosi evangélikus templomban, annak grandiózus méretei miatt ez hatványozottan átérezhető. Ami nagyon izgalmas, hogy ezt a különleges épületet nem sokan ismerik a városban, pedig a tulajdonképpeni központjában magasodik közel 60 méteres tornya a Luther-udvarban, mely egykor evangélikus centruma volt Miskolcnak.

Sándor Frigyes evangélikus lelkész amellett, hogy bemutatta nekünk a templomot, magyarázatot is adott erre az anomáliára. A miskolci evangélikus egyházközség 1783-ban jött létre, majd a 18. század végén báró Radvánszky Ferenc II. Józseftől kért és kapott engedélyt templomépítésre. A jelenlegi templom helyén egy faépület állt, melyben kialakították a maguk istenházát, ez azonban leégett. Az elődök előrelátóak voltak, és kőből akarták megépíteni az utódépületet, mely aztán 1797-re el is készült.

A cikk az Észak Magyarország oldalán folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!