A missziói terület fókusza: India

A missziói terület fókusza: India

Share this content.

Budapest – 2014. március 24-én az Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) szervezésében M. Philip és Sánta Ágnes a Reach the Nation szervezet képviseletében tartottak beszámolót az Indiában zajló missziói munkáról. Az est házigazdája és tolmácsa B. Pintér Márta evangélikus lelkész, az EKME társelnöke volt. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

„India nemcsak a szegénységéről, hanem arról is nevezetes, hogy négy nagy világvallás, a hinduizmus, a buddhizmus, a dzsainizmus és a szikh vallás ered területéről. Ebből a hinduizmus a legdominánsabb, hiszen a lakosság 82%-a ehhez tartozik” – fogalmazott M. Philip, a szervezet képviselője.

Az előadásból az is kiderült, hogy az indiai misszió legnagyobb nehézsége, hogy az egymilliárd-kétszázhuszonhétmillió lakosú ország – mely huszonnyolc államra és hét szövetségi területre oszlik – kulturális és nyelvi szinten is nagyon sokszínű. „India területén háromszáznegyvenhét nyelv van használatban, ami azt jelenti, hogy az országra kiterjedő missziói munkához nagyon sok előkészület és együttműködés szükséges. A két éve indított szervezetünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy az indiai lakosokhoz Isten igéjét, a Biblia üzenetét elvigyük” – fogalmazott Philip.

Megtudhattuk, hogy jelenleg két településen végez a szervezet missziói tevékenységet. A 2007-ben a keresztényüldözésről elhíresült Karnataka államban – itt keresztényeket vallásuk miatt gyilkoltak meg és keresztény templomokat égettek fel – „sátormissziót” folytat a Reach the Nation, ami azt jelenti, hogy közel ötven lakosnak tartanak istentiszteleteket. Odisha államban tavaly indított a szervezet gyermekmissziói munkát. Itt jelenleg napi szinten tizenhét árva vagy félárva gyermeknek biztosítanak iskola után tanulási és szabadidős lehetőséget.

A Reach the Nation céljai között szerepel, hogy missziói tevékenységüket kibővítsék. Így szeretnének felépíteni egy missziói iskolát, ahol a helyi keresztényeket és távolról jövő misszionáriusokat fel tudnák készíteni az indiai misszió nehézségeire és a még mind a mai napig jelenlévő keresztényüldözésre. Ezen kívül a szervezet célja, hogy további gyermekmissziós központokat hozzanak létre, valamint tevékenységüket Nepálra is kiterjesszék. Philip elmondta, hogy a legfontosabb, amit a magyarországi evangélikus közösségtől vár az az, hogy imádságban kísérjék az indiai emberek és az ott végzett misszió sorsát. Ezen kívül természetesen adományokat is szívesen fogad a szervezet.

„Jézus úgy fogalmazott, hogy 'ahogyan engem elküldött az Atya, én is elküldelek titeket' (Jn 20, 21b). Ezt komolyan kell vennünk, bármely országban is élünk. Az Istennek nemcsak szeretetét élvezhetjük, hanem olyan eszközökké válhatunk, akik által az Isten örömüzenete másokhoz is eljuthat. Keresztényként felelősségünk ezzel a lelkülettel élnünk” – fogalmazott Philip. Sánta Ágnes beszámolt arról, hogy az indiai kultúra őt már régóta érdekelte, így csatlakozott az indiai misszióhoz. Amikor kiment Indiába, akkor az ott indított gyermekmissziói munkába vett részt. Férjével, Philippel is a missziónak köszönhetően ismerkedtek meg, terveik az Indiában való missziói munka aktív folytatása.  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!