Missziói felelősségünk a bizalom helyreállításában

Missziói felelősségünk a bizalom helyreállításában

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Baranyay Csaba
Személyes emlékemet szeretném megosztani a kedves olvasóval abból az időből, amikor a finn testvérgyülekezeti kapcsolatok indultak a nyolcvanas években. Egy jóbarátommal elterveztük, hogy kerékpárral járjuk be Finnország délkeleti részét. Diákok lévén természetesen mindent a lehető legolcsóbban próbáltunk megoldani. Többheti hideg élelemmel felpakolva vágtunk neki az útnak, s tervünkhöz testvérgyülekezetünk lelkészétől kaptunk bicikliket. Oda- és visszautunk is Leningrádon keresztül vezetett, hiszen az akkori szocialista blokkban lényegesen olcsóbb volt oda repülni és ott vonatra szállva továbbutazni, mint ha egyenesen Helsinkibe mentünk volna.

Az első éjszakát sok viszontagság között töltöttük a leningrádi Moszkva Szálló aulájában, ahonnan az éjszaka közepén el is kellett jönnünk. Úgyhogy már akkor elhatároztuk, spórolunk annyi pénzt, hogy visszafelé majd meghúzzuk magunkat valami olcsó szállodában. A visszaúton azonban legnagyobb megdöbbenésünkre a végigjárt szálláshelyeken sehol nem volt szabad szoba. Nem értettük, hogyan lehet ez, hiszen abban az időben még nem volt turistákkal tele a város.

Az egyik szállodánál a sikertelen próbálkozásunk után megszólított bennünket egy fiatal pár: szívesen segítenek nekünk a szálláskeresésben. Bepakoltuk hát az addigra igencsak megcsappant tartalmú hátizsákjainkat a kockalámpás Ladába, beültünk, majd elvittek bennünket pár helyre, ahol ők érdeklődtek a szabad szobákról. Reméltük, a helyiek talán több sikerrel járnak, de végül ők sem tudtak szobát találni nekünk. Ezek után felajánlották, hogy töltsük náluk az éjszakát. Finom vacsorát kaptunk, s rendkívül jó hangulatban beszélgettünk – amennyire orosztudásunk engedte –, majd megágyaztak nekünk a lakótelepi lakás kisszobájában. Másnap pedig a bőséges reggeli után vendéglátónk még a repülőtérre is kivitt az autójával.

A bizalomnak egy egészen különös megnyilvánulását éltük át. Egyikünkben sem volt ott a gyanakvás a másikkal szemben, s ugyan soha többet nem láttuk egymást, a szívünkbe zártuk a házaspárt.

Ez a történet most, a járvány idején többször is eszembe jutott, s nemcsak a számomra azóta is kedves Szentpétervár és az utazás utáni vágyakozás összefüggésében, hanem mert egyre többek jutnak el arra a gondolatra, hogy hosszú távon nem a járvány, nem a vírus, hanem a bizalmatlanság lesz a mi fő ellenségünk. Egyre többet olvashatunk erről a témáról azért is, mert érezhetően növekszik a bizalmatlanság az emberekben. S nem csupán a maszkhasználatról és a távolságtartásról vagy a vakcinával szembeni bizalmatlanságról kell itt beszélni, hanem arról a széthúzásról, amely megfigyelhető világméretekben a legkülönbözőbb csoportokban, valamint az egyes emberek közötti gyanakvásban, megmérgezve minden emberi kapcsolatot.

A széthúzás persze nem most kezdődött. Ádám óta vonul végig az emberiség történetén. S jó önmagunkat is emlékeztetni arra, hogy (az ateizmust is beleértve) a kereszténység az egyetlen olyan vallás a világon, amelyben alapvetően nem a mi cselekedetünkkel hozzuk helyre azt, amit elrontottunk, hanem Isten cselekedete az, ami helyrehoz mindent. Mégpedig a Krisztusban értünk mindent odaadó és őbenne nekünk a visszarendeződés lehetőségét kínáló Istené. A zsidóságtól az iszlámon át a távol-keleti vallásokig tulajdonképpen mindenhol az ember valamilyen vallásos cselekedetén vagy a törvény megtartásán keresztül vezet az út a jobb életre. A keresztény üzenet szerint azonban Isten nem vár tőlünk mást, mint bizalmat.

Vajon ez a bizalom, ez a hit mire indít bennünket? Láthatók-e rajtunk ennek az Istenbe vetett bizalomnak az emberi kapcsolatainkat is gyógyító megnyilvánulásai?

Egy hívő szentpétervári – Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij – így ír egy helyen: „A szerető jámborság roppant erő, a legesleghatalmasabb, amelyhez hasonló nem terem sehol.” Ez a „szerető jámborság” pedig az Istenbe vetett hitből fakad, és biztos vagyok benne, hogy nincs ennél hatásosabb missziói eszközünk a bizalom helyreállításában. 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 86. évfolyam, 9–10. számában jelent meg 2021. március 7-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!