13 nő, aki nagy hatással volt a kereszténységre

13 nő, aki nagy hatással volt a kereszténységre

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu. Szerző: Antonia Blumberg (Huffpost Religion, 2015. 09. 21.). Fordította: Móricz Nikolett
A kereszténység misztikusnői bátor és gyakran radikális életet éltek. Megfeszítették testüket a túlélés végső határáig, társadalmi normákat kérdőjeleztek meg, olykor életüket adták hitükért. Lázadók és renegátok voltak, akik közreműködtek abban, hogy a kereszténység azzá váljon, ahogyan azt napjainkban ismerjük.

Shelley Emling, a Huff/Post 50 főszerkesztője soron következő könyvében (Setting the World on Fire: The Brief, Astonishing Life of St. Catherine of Siena) mélyen beleásta magát eme derék misztikusnők egyikének életébe. Emling szerint Katalin és a többi misztikusnő az Isten általi vezetettség kihívásokkal teli útját jelenítik meg.

„Hallatták a hangjukat és számtalan követőre voltak hatással – férfiakat is beleértve –, egy teljesen férfiak uralta társadalomban – fogalmaz Emling. A középkorban befolyásos emberek, köztük a pápa is evangéliumként fogadta e nők vízióit és próféciáit.”

Ezek a nők úgy léptek fel, „mint magabiztos egyének, akiknek szemernyi kétségük sem volt képességeik felől vagy az utakról, amelyeken jártak – mondja Emling. – Bár szívük Istenhez tartozott, ezek a nők szenvedélyesen függetlenek voltak, cselekedeteik és írásaik hívők nemzedékeit inspirálták.”

Hogy kik ők? Megtudhatja a KötőSzó blogon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!