Mit tanulhatunk a baglyoktól? – A teremtés hete Kajárpécen

Mit tanulhatunk a baglyoktól? – A teremtés hete Kajárpécen

Share this content.

Szöveg és fotó: Jerabek-Cserepes Csilla
Kajárpéc – A Teremtő iránti hála és a teremtésben kapott emberi felelősség jegyében fontosnak tartjuk a teremtett világ védelmét, ezért gyülekezetünk évek óta rendszeresen megemlékezik a teremtés ünnepéről az istentiszteleten, ami egyben aratási hálaadó ünnepség is. Az istentiszteleti kereteken túl is keressük az egyéb lehetőségeket, amellyel ráirányíthatjuk a gyülekezet ifjabb és felnőtt tagjainak figyelmét a teremtett világ megóvásának fontosságára.

Idei rendezvényük – összefogva egy civil szervezettel illetve a helyi önkormányzattal – 2019. október 2-án egy ismeretterjesztő előadás volt. Az idei teremtés heti segédanyag (A 2019. év teremtés hetének segédanyaga: Hála és felelősség) épületlakó állatok védelméről szóló tanulmánya felkeltette az érdeklődésünket; műemlék templomunk, illetve a körülötte elterülő templomkert révén érintettnek éreztük magunkat a témában.

Együttműködő partnerünk a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány volt, amely a szakmai hátteret biztosította a rendezvényhez. A vetítettképes előadást dr. Klein Ákos, a szervezet ügyvezetője tartotta „Mit tanulhatunk a baglyoktól? Baglyok és denevérek a templomtornyokban ezer éve” címmel. Előadásából megtudhattuk, hogy minden hazánkban előforduló denevér- és bagolyfaj védett. A gyöngybagoly kifejezetten a ligetes (nem zárt) erdős területeket kedveli, régi lakója az évszázadok óta álló templomtornyoknak. Az emberi tevékenység azonban többféle módon veszélyezteti a bagolyállományt: a beépített területek növekedésével (így az élőhelyek szűkülésével), a gyorsforgalmi úthálózat rohamos bővítésével (így a vadászterületek felszabdalásával), valamint a templomfelújítások során a toronyablakok lezárásával (így az eddigi költőhelyek megszűnésével).

A hasznos és érdekes információkat Boby, az alapítvány engedéllyel tartott madara hozta még közelebb a hallgatóság – és főleg a gyermekek – számára. Az előadás után lehetőség nyílt kérdések feltevésére és a tapasztalatok megvitatására is, amelyből kiderült, hogy többen rendszeresen látnak, hallanak baglyot (és denevért) a településen. Mivel jelenleg az evangélikus templom tornyában nem laknak baglyok, a rendezvény kapcsán felmerült, hogy megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy kihelyezhető-e oda egy költőláda. Ezzel kapcsolatban bármely gyülekezet fordulhat tanácsadásért az alapítványhoz, és egyéb információért is érdemes felkeresni a weboldalukat. (www.gyongybagoly.hu)

A rendezvény rávilágított arra is, hogy a civil szervezetek és az egyházak együtt, egymást kiegészítve, közösen is tenni tudnak a teremtett világ megőrzéséért.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg a Baptista Szeretetszolgálat No Planet B! Programja keretében.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!