Mit tanultunk az ötszáz évből?

Mit tanultunk az ötszáz évből?

Share this content.

Szöveg és fotó: Haba Gábor, további fotó: Balicza Máté
Révfülöp – Mettől meddig tart a reformáció, milyen gazdasági, politikai hatások befolyásolták? Milyen hatásai vannak a ma emberére vívmányai? A reformáció ötszázadik évfordulójára emlékezve, és általános tisztújító választásokra készülve rendeztek országos konferenciát Révfülöpön, a Magyarországi Evangélikus Egyház felügyelői.

Hagyományosan, minden év november hónapjának első hétvégéjén tartják országos konferenciájukat egyházunk gyülekezeteinek felügyelői, a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. Idén, a november 3-án, pénteken kora este kezdődött és 5-én, vasárnap délig tartó eseményen, az ország minden részéről érkeztek gyülekezeti vezetők, képviselők. A reformáció ötszázadik évében, túl a gyülekezeti, egyházmegyei, és országos rendezvényeken, állami ünnepségeken, felvértezve élményekkel, tapasztalatokkal, színvonalas előadások mentén értékelték ki közösen az elmúlt egy év tapasztalatait.

A konferenciát pénteken Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője nyitotta meg. Beszédében kitért az október 31-én, a Papp László Sportarénában tartott állami megemlékezésre, méltatta és egyben megköszönte minden szervezőnek az ünnepségsorozatban való aktív közreműködését. Külön kiemelte dr. Hafenscher Károlyt, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnökét, aki 2014. januárja óta, a Magyarország Kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottságot segítő kormánybiztosként végzett kiemelkedő munkát.

Az országos felügyelő nyitó gondolatait követően Gáncs Pétera Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke áhítatában (Ám 8, 11-12) szintén kitért a reformáció ötszázadik évében megrendezett hazai és nemzetközi ünnepségekre és felszólította a jelenlévőket, hogy a múlt emlékének ápolásán túl legyenek figyelemmel a jövő által támasztott követelmények kihívásaira, az elvégzendő feladatokra is.

A szombati nap nyitó áhítatát (Kol 2, 8-15), az idén augusztus 20-án Pro Civitate-díjjal kitüntetett Bencze András, a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség lelkésze, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese tartotta.

Az áhítatot követően a jelenlévők Kertész Botond Világiak részvétele az evangélikus egyházkormányzásban című előadását hallgathatták meg. Az előadás egyfajta felvezetése volt a reformáció ötszázadik évfordulója mellett, a konferencia másik fontos témájának, a 2018-as esztendőben megvalósuló, egyházunk életét minden szinten érintő tisztújtó választásokkal kapcsolatos fórumoknak.

Az evangélikus egyház életét befolyásoló felügyelőkről, munkájukról szóló előadást követően, dr. Korényi Zoltán A reformáció gazdasági hatásai című előadásában kitért a reformáció korában lezajlott gazdasági, politikai folyamatokra, bemutatva a jelen kor protestáns többségű államainak gazdasági teljesítményét, összevetve a többségében katolikus vallású országokéval.

Az ebédszünetet követően Kodácsy-Simon Eszter, az Evangélikus Hittudományi Egyetem adjunktusa, tanszékvezetője Mit kap tőlünk a 21. század evangélikus nemzedéke? című prezentációját hallgathatták meg a résztvevők, melyben az előadó a keresztény nevelésben jelentkező felelősségünkre hívta fel a figyelmet. Az előadást hitoktatással kapcsolatos vita követte Mérleg és jövőkép – esélyek és lehetőségek címmel, melynek moderátora Prőhle Gergely országos felügyelő volt.

A dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke által tartott esti áhítatot (Jer 29, 1-14) megelőzően Fábri György, az Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelője beszélt a megjelent gyülekezeti felügyelőknek, képviselőknek a 2018-as évben megtartandó általános tisztújító választások alkalmával jelentkező kihívásokról. A felügyelő néhány praktikus javaslatról is beszámolt, egyebek mellett a tervezett gyülekezeti, illetve az annál magasabb egyházmegyei - egyházkerületi -, valamint országos szintű választások időben hangsúlyosabban történő elválasztásáról.

A nap utolsó előadását Joób Máté és Kendeh K. Péter tartotta a lelkész életpályamodell tervéről, melyet évek óta készítenek elő, több fórumon bemutatták már, de most először került be a felügyelői konferencia programjába. 

A pénteken kezdődött és a dr. Hafenscher Károly által tartott vasárnapi istentisztelettel (Ef 6, 10-14) záruló, összességében bő 42 órás konferencia időzítését, valamint programját előzetesen sok bírálat érte azért, mert túl közel volt időben a jubileumi emlékévet lezáró október 31-i állami ünnepséghez, valamint egybeesett az iskolai tanév őszi szünetével. Attól tartottak sokan, hogy a szokásosnál jobban leterhelt gyülekezeti vezetők közül kevesen tudnak majd megjelenni, de nem lett igazuk. A felügyelők szép számmal vettek részt a rendezvényen, akár csak egy-egy napon is, a program, az előadások színvonala pedig magasra tette a mércét a következő évi, már tisztújítás után megrendezendő 2018-as konferenciát szervezők számára.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!