Móka és kacagás Határtalanul!

Móka és kacagás Határtalanul!

Share this content.

Szöveg: Haizer Tiborné, Lázár Katalin, Pócsik Csabáné, Tamás Melinda
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai hatodik éve vesznek részt a Határtalanul! programban, egy-egy tanévben akár három győztes pályázattal is. Mint minden évben, a 2017/2018-as tanévben is két úti célja volt a kirándulásoknak, a nagybányai Nicolae Iorga Általános Iskola magyar tagozata a 7. évfolyamnak és a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium a 10. és 11. évfolyamnak.

A tanév Határtalanul! programjának három győztes pályázata volt. Ezek közül az első, a Határtalan nemzeti értékünk elnevezésű projekt egy egész tanévet ölel fel az aradi vértanúkra emlékezéstől a nemzeti összetartozás napjáig, amelyben 10. és 11. évfolyamos tanulók vesznek részt a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumból és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumból. 

A közös programok előkészítése már szeptemberben elkezdődött. Az Arany János-emlékév kapcsán ugyanis a nyíregyházi diákok vállalták, hogy megtekintik a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítását Arany Jánosról. Ez a tárlat a tanulók iskolai ismereteit sok fontos és érdekes információval egészítette ki a nagy költőről.

A magyar fiatalok október elején látták vendégül a székelykeresztúri diákokat. Október 6-án közösen vettek részt a városi megemlékezésen az evangélikus nagytemplomban, majd egy rövid műsor kíséretében megkoszorúzták Damjanich János szobrát a Tompa Mihály utcában. Ez a nap bővelkedett programokban, ugyanis ebéd után a két diákcsoport a nyíregyházi Morgó temetőben volt kossuthos tanárok síremlékeit tette rendbe, ezzel megemlékezve róluk. Délután közösen fedezték fel a várost egy izgalmas városismereti vetélkedő keretében. Nemcsak a székely fiatalok tudtak meg sok mindent Nyíregyházáról, iskolánk diákjai is kaptak új információkat városukról. Este táncház és foci „osztotta meg a társaságot”. 

Két kirándulós nap következett. Az egyik napon a diósgyőri vár megtekintése után Miskolctapolcán lubickolhattak a barlangfürdőben. Aki nem akart fürödni, Miskolc belvárosában kószálhatott. A másik napon Debrecen és Hortobágy lehetett tanúja a vidám fiatalok beszélgetésének és kacagásának.

A pályázatnak köszönhetően valamennyi programon közösen vehettek részt a testvériskolák diákjai. 

A búcsú délelőttjén még egy közös vadasparki látogatás zárta az együtt eltöltött napokat. 

Hamarosan újra találkoznak, immáron Erdélyben, Székelykeresztúron. Újabb izgalmas napok és programok várják őket. Kirándulások, közös megemlékezés a nemzeti összetartozás napján és persze sok-sok beszélgetés. Hiszen ezeknek az utazásoknak és projekteknek az a lényege, hogy megismerjék egymást, barátságok szövődjenek, és Határtalanul! éljék meg az összetartozást.

A móka és kacagás márciusban folytatódott, a 8/7. osztály Nagybányán, a 8/11. osztály Székelykeresztúron ünnepelte március 15-ét. 

A 8/7. osztály március 14-én indult el a Partiumba, Nagybányára, hogy megismerkedjen a testvériskola diákjaival, tanáraival. A hetedikes diákok mérhetetlen izgalommal várták ezt a kirándulást, hisz többen még nem jártak külföldön. Megérkezésüket követően megtekintették a nagybányai Ásványtani Múzeumot. A gyerekek ámulattal csodálták az egyedülálló gyűjteményt. A délután folyamán került sor a nagy találkozásra és a megemlékezésre. Az iskola aulájában előadták a pályázatban mottóként is szereplő „A nép egyszerű fia” című március 15-ei műsorukat. Ezt követően egy rendhagyó irodalomórát tartott az osztály osztályfőnöke, Lázár Katalin, amely során megtanulhatták a partiumi magyar diákok Arany János Nemzetőr-dalát népdal formájában, valamint Petőfi Sándor Nemzeti dalát megzenésítve. A nap lezárásaként a fogadó iskola táncházzal készült. A gyerekeket nem kellett noszogatni, hogy vegyenek részt a közös táncban, hamar átragadt rájuk a kint élő magyar diákok néptánc iránti lelkesedése.

Másnap reggel ellátogattak a felújítás előtt álló koltói Teleki-kastélyba. Nagybányára visszatérve megtekintették az óvárost. Délután a magyar közösséggel együtt közös koszorúzáson vettek részt a Teleki-ház udvarán és a Fekete Sas fogadónál. Meghívást kaptak a városi ünnepségre, amelyet a színházban tartottak meg. A helyi magyar diákok irodalmi, zenés és néptáncos műsorában gyönyörködhettek. Megható volt látniuk, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítanak a mai napig nemzeti ünnepünknek a túlnyomórészt román környezetben élő magyarok. Hihetetlen összefogást tapasztaltak részükről.

Kirándulásuk harmadik és egyben utolsó napján a csodálatos Máramarosi-havasokon keresztül jutottak el Máramarosszigetre, ahol a gyerekek összehasonlíthatták a skanzent a hazai (sóstói) múzeumfaluval. Ezt követően ellátogattak a szaploncai Vidám temetőbe. A fejfák között szétszéledtek a diákok, és gyermeki lelkesedéssel próbálták megfejteni az elhunytak életét vagy haláluk módját.  

Sok kellemes élménnyel tértek haza. 

A 8/11. osztály pályázata 2018 februárjában vette kezdetét, az előkészítő szakaszban Budapestre látogattak, ahol a Petőfi Irodalmi Múzeumot tekintették meg, hogy elmélyítsék tudásukat Petőfi Sándorról és Arany Jánosról. Az osztály programjának „Vár állott, most NEM kőhalom” volt a címe. Nomen est omen alapon az erdélyi várakat, illetve a valamikori várakat látogatták sorba: Kolozsvár, Segesvár, Gyulafehérvár, Vajdahunyad, Déva és Arad. A műemlékek mellett a természeti környezetet is megcsodálhatták, hiszen ellátogattak a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szorosba is. Székelykeresztúron, ahol Petőfi a segesvári csata előtti utolsó éjszakáját töltötte, mindig különleges élmény március 15-ét ünnepelni. A gimnázium diákjai évről évre műsort adnak az unitárius templomban, de az idei év mindenképpen különleges volt. 

Székelykeresztúron ötévente fáklyás felvonulást tartanak, a berdés diákok ilyenkor saját készítésű fáklyáikkal végigvonulnak az elsötétített városon. A 8/11. osztályt a székely testvérosztálya már fáklyákkal várta, így ők is átélhették ezt a nagyszerű élményt. 

Az idei március 15-e még azért volt különleges, mert a magyar és a székely osztály közös műsort készített, amelyet külön-külön, videókon keresztül kommunikálva gyakoroltak be, és csak a helyszínen rakták össze. Mindig az a siker mérője a műsoroknál, hogy a székely bácsik megkönnyezik-e a műsort, idén nem csak a bácsik, de a fiatalabb férfiak szeme is könnybe lábadt. A két osztály Arany János és Petőfi Sándor barátságán, levelezésén keresztül mutatta be az 1848/49-es szabadságharc és forradalom eseményeit. A műsor végén nem csak a székely és a magyar zászló fonódott össze, hanem a székely és magyar szívek is. 

A közös műsor mellett táncházban, a székelykeresztúri gimnázium botanikus kertjének takarításában vettek részt együtt a székely és magyar diákok, de emellett sokat beszélgettek és játszottak együtt a két testvériskola diákjai. Nagyszerű, magyarságot elmélyítő ötnapos kirándulás volt. 

A Határtalanul! pályázat témanapját, amelynek célja, hogy az egész iskola részesüljön a programból, 2018. április 11-én a négy érintett osztály együtt tartotta. A 2017-es Arany János-évhez kapcsolódóan a magyar költészet napjával összefonódva együtt ünnepelt a nyíregyházi evangélikus gimnázium minden diákja. A 8/7. és a 8/11. osztály élménybeszámolót tartott a kirándulásairól a diákoknak, az iskola színjátszó köre dramatizálta és modernizálta Arany János A fülemile című művét, a gimnázium ódon falai egész nap megzenésített versektől zengtek, hiszen az iskola kamarakórusa verskommandóval járta az osztályokat. A napot egy flash mobbal zárták a diákok, minden osztály megtanulta a nap folyamán Arany János Nemzetőr-dal című művének megzenésített változatát, amelyet végül együtt elénekeltek. 

Azonban a kalandnak még nincs vége. A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és a Székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium együtt fog megemlékezni a trianoni békediktátumról is, hiszen a nyíregyházi 4/10. B és a 4/11. B osztályok Székelykeresztúrra, míg a székelykeresztúri XI./A osztály Nyíregyházára fog utazni, hogy tovább építsék a már megkezdett hidat a két iskola között. 

A szerzők a diákok osztályfőnökei.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!