Nyugtalanító eredmények: egyre hamarabb térnek át intravénás használatra a pszichoaktív szerek fogyasztói

Nyugtalanító eredmények: egyre hamarabb térnek át intravénás használatra a pszichoaktív szerek fogyasztói

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Ír, brit, lengyel, cseh, román és magyar szervezetek, a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszerének regionális képviselői és civil szervezetek tagjai vannak jelen azon a mai nemzetközi konferencián, melyet az Ökumenikus Segélyszervezet rendezett budapesti központjában.

A rendezvény a magyar karitatív szervezet Tisztább kép elnevezésű projektjének keretében jött létre. A találkozó célja egyrészt az, hogy a meghívott országok drog-fókuszpontjainak és tűcsere szolgáltatóinak mintegy 20 képviselője részletesen megismerje a projekt során eddig elért eredményeket. Másrészt pedig, hogy a résztvevők megosszák tapasztalataikat saját intravénás szerhasználóik szokásairól és helyzetéről. A rendezvény céljául tűzték ki azt is, hogy a Tisztább kép projekt során eddig megszerzett, illetve a jövőben gyűjtendő információit ezekben az országokban is hatékonyan hasznosíthassák. Ezt oly módon kívánják elérni egyebek mellett, hogy új kapcsolati hálót építenek ki a potenciális regionális szakmai szervezetek között.

A találkozót Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója nyitotta meg, majd Figeczki Tamás szakmai vezető ismertette a tavaly januárban indult Tisztább kép projektet.

Az eddig elért eredmények részletes ismertetése során megdöbbentő tények hangzottak el. Dr. Csorba József addiktológus és Péterfi Anna tudományos elemző nyugtalanító eredménynek nevezte, hogy a fiatalabb, 18 és 25 év közötti korosztály esetében igen korán kezdődik meg az intravénás szerhasználat. Míg a teljes mintában átlagosan 4,6 évvel az első kábítószer-használat után történt csak meg az első intravénás szerhasználat, addig a 18 és 25 év közöttiek körében már átlagosan 1,2 év után.

A projekt keretében végzett vizsgálatok alátámasztották, hogy az új pszichoaktív szerek hazai megjelenése és elterjedése óta növekszik a szintetikus katinonok injektálási módon történő felhasználása. Terepen és közvetlenül a szerhasználóktól begyűjtött minták toxikológiai vizsgálata eddig viszonylag kevés volt, éppen ezért fontos eredmény, hogy a 2015. április és 2016. január közötti időszakban elvégzett 2339 vizsgálat 52 százaléka esetében kimutatták, hogy valamilyen szintetikus katinon volt az anyagmaradványokban azonosított főkomponens. Ez erős bizonyítéknak tekinthető, mely igazolja a szintetikus katinonok injekált szerek közti hazai dominanciáját. A vizsgálatok az eddigi projektszakaszban számos új összetevőt is feltérképeztek az intravénásan fogyasztott szerek körében. Bár elmondható, hogy egyes anyagok – például a pentedron – stabilan megragadnak a piacon, mások rövidebb időre feltűnnek, majd néhány hónap elteltével lecserélődnek.

Az előadásokat követően az európai workshop programja az egyes országok küldötteinek beszámolójával, majd moderált kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik.

A Tisztább kép a projektről

Az Európai Unió által életre hívott jelzőrendszer részeként indított nagyszabású programot az Ökumenikus Segélyszervezet 2015-ben. A Tisztább kép elnevezésű, több magyarországi, valamint külföldi partnerszervezettel történő együttműködést az Európai Bizottság Bűnmegelőzési és bűnözés elleni harc elnevezésű keretprogramja (ISEC) finanszírozza. A gyakorlati tevékenység fő eleme a mihamarabbi mintagyűjtés (droghulladék) az újonnan megjelenő pszichoaktív szerekből, azok kielemzése és az így nyert, illetve a fogyasztóktól pl. tűcsere program során beszerzett információ gyors és minél szélesebb szakmai körben való terjesztése, mely a bűnüldözés mellett az egészségügyet is segíti, így a fogyasztók hasznára is válik.

Az információáramlást a havi rendszerességgel készülő tanulmányok, műhelytalálkozók és konferencia szervezése, valamint a 2016 decemberében véget érő program tapasztalatait összegző, zárótanulmány készítése is biztosítja. A javarészt a magyar fővárosban, illetve négy megyeszékhelyen (Debrecen, Szeged, Miskolc, Békéscsaba) végzett projekt alkalmas a településeket körülölelő régiók drogfogyasztási szokásainak feltérképezésére is. A modellprojekt megközelítőleg 140 millió forintos költségének 10 százalékát az Ökumenikus Segélyszervezet állja, amellett, hogy a lebonyolítást, koordinációs és szervezési feladatokat is végzi. A feladatokba önkénteseket is bevonó tevékenység több mint húsz hónapos gyakorlati szakaszában összesen 35 ezer minta begyűjtését, mintegy 5000 vizsgálat elvégzését és 20 vizsgálati jelentést irányozt elő.

A programról a https://www.segelyszervezet.hu/hu/isec-tisztabb-kep címen található bővebb leírás.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!