Nagyszabású drogprevenciós programot indít az Ökumenikus Segélyszervezet Debrecenben

Nagyszabású drogprevenciós programot indít az Ökumenikus Segélyszervezet Debrecenben

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Debrecen – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet partnerségben a Lelkierő Egyesülettel az EFOP-1.8.7-16-2017-00025 Prizma – Egyén, Család, Közösség – Komplex drogprevenciós program Debrecenben címmel kezd 2 éves kábítószer-használatot megelőző tevékenységet a cívis városban. A célspecifikus egyéni és csoportfoglalkozások mellett a közösség szemléletformáló erejével kívánnak segítséget nyújtani iskoláskorú fiataloknak, szülőknek, pedagógusoknak és szociális szakembereknek.

A szociális szakemberek, pedagógusok, oktatási szakértők, illetve az önkormányzat részéről delegált vendégek részvételével szeptember 27-én Debrecenben tartott projektindító rendezvényen dr. Papp Csaba, a Kábítószer-egyeztető Fórum társadalmi elnöke, Orosz Ibolya Aurélia, Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja intézményvezetője, Hámori Éva Judit, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója és Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet hazai szociális igazgatója ismertették a 93,59 millió forintból megvalósuló projekt részleteit. Ezt követően neves szakemberek – dr. Szemelyácz János addiktolgóus és dr. Murányi István egyetemi docens – tartottak előadásokat a korszerű drogmegelőzés alternatíváiról és a drogprevenciós kutatások módszertani jellemzőiről.

A projektindító sajtótájékoztatón elmondták, hogy a komplex program fő célkitűzése a szerhasználat megelőzése és visszaszorítása. Ennek érdekében szemléletformáló programokat, valamint célzott, specifikus beavatkozásokat indítanak Debrecenben a függőség kialakulásának szempontjából sérülékeny csoportok, különösen is a közösségek és a családok körében. A program keretében egyéni tanácsadásokat, csoportfoglalkozásokat, tantestületi workshopokat és közösségi rendezvényeket (pl. egészségnap) szerveznek két színtéren.

A programot megvalósító szervezetek eddigi munkájára és jó gyakorlataira építve, a tanintézetekben az Ökumenikus Segélyszervezet, a szociális intézményekben pedig a Lelkierő Egyesület munkálkodik a drogmegelőzés érdekében. A 10 további partnerintézmény együttműködésével zajló tevékenység sikeres megvalósítását önkéntes és kortárs segítők képzése és bevonása is támogatja.

A célcsoport-specifikus foglalkozások hatékonyságát a jól ismert módszerek mellett az alternatív pedagógia (élménypedagógiai csoport, szociálterápiás szerepjátékklub) és speciális modellprogram beépítésével fokozzák. A megvalósításban részt vevő szakemberek munkáját szakmai műhelyek, esetmegbeszélő csoportok és rendszeres szupervízió segíti.

A prevenciót előtérbe helyező program hatékonyságát „klasszikus” hatásvizsgálati módszerrel mérik majd folyamatosan. A kutatás eredményeit a szintén a projekt keretében kidolgozásra kerülő helyi akciótervbe is beépítik, amely a jövőbeni megelőzési és szolgáltatásszervezési feladatok tervezéséhez nyújt információkat, módszertani ajánlásokat.

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója a projektindító sajtótájékoztatón kiemelte: „Egy 2015-ös ESPAD-kutatás szerint a megkérdezett 9-10. évfolyamatos diákok közül csaknem minden ötödik próbált már tiltott szert, és minden tizedik kipróbált már valamilyen újonnan megjelenő dizájnerdrogot. Az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt években több területen is egyre nagyobb hangsúlyt fektet hosszú távú prevenciós programok kialakítására. Így például évek óta zajlanak eredményesen a kapcsolati erőszak áldozatává válást, valamint a játékszenvedély kialakulását megelőző programjaink az ország több pontján. Nagy öröm számunkra, hogy most Debrecenben széles szakmai együttműködés keretében egy drogprevenciós program is elindulhat.”   

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!