Megtartotta 2017-es évi rendes közgyűlését az Ökumenikus Segélyszervezet – Lehel László folytatja elnök-igazgatói munkáját

Megtartotta 2017-es évi rendes közgyűlését az Ökumenikus Segélyszervezet – Lehel László folytatja elnök-igazgatói munkáját

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Május 31-én tartotta évi rendes közgyűlését az Ökumenikus Segélyszervezet. Az eseménynek a karitatív szervezet budafoki országos központja adott helyet, részt vettek rajta az Ökumenikus Segélyszervezetet alapító egyházainak vezetői, illetve delegáltjai, a szervezet vezetői illetve munkatársai. A közgyűlés keretében megtörtént az éves pénzügyi beszámoló és a zárszámadás, továbbá az elmúlt év munkájának kiértékelése mellett Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója beszámolt a jövőbeni tervekről is. A közgyűlés levezető elnöke Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspöke volt.

Ünnepi év dolgos hétköznapokkal

Lehel László elnök-igazgató felszólalásában ismertette az Ökumenikus Segélyszervezet 2016-os magyarországi munkáját, nemzetközi szerepvállalását, illetve kitért a társadalmi szolidaritást erősítő tevékenységekre is. „Ünnepi év volt, hiszen a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 1991-es megalakulásának 25 éves jubileumát ünnepelhettük 2016-ban – kezdte beszámolóját, majd hozzátette – „mégsem ünnepségek sorozatával, mint inkább dolgos hétköznapokkal jellemezhető esztendőre tekinthetünk vissza. A megelőző évek lendületével folytatódott a szervezet közösségének építése, hazai és nemzetközi tevékenységének töretlen fejlesztése.” Mára 300 munkatárssal, 12 regionális központban, 65 szolgáltatással folyik a munka, összesen 249 projektet valósítva meg az év során. Az elmúlt negyed évszázadban végzett munka mértékét is jól jellemzi annak összértéke, mely meghaladja a 31,6 milliárd forintot. Az elnök-igazgató kifejtette, hogy a szervezet magyarországi tevékenységében 2016-ban is az esélyteremtés kapta a legnagyobb hangsúlyt. Az intézmények működését, a hazai programokat és fejlesztéseket egységes szociálpolitikai koncepció határozta meg: az a cél, hogy átmeneti segítségen túlmutató, valódi kitörési pontokat tudjon kínálni a szociális ellátórendszer ördögi köréből kitörni akaró családoknak,  és valódi esélyt a felzárkózásra a szegénység miatt súlyos hátrányokkal élő gyermekeknek. A szegénység elleni küzdelem mellett az Ökumenikus Segélyszervezet továbbfolytatta a kapcsolati erőszak áldozatait segítő ellátásainak fejlesztését, illetve nagy hangsúlyt fektetett a bántalmazás megelőzésére prevenciós és szemléletformáló programjain keresztül.   
Az éves nemzetközi munkát összefoglalva Lehel László kiemelte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet egy nemzetközi közösség részeként folytatta ukrajnai segélyprogramját, támogatva a harcok elől útnak indult belső menekülteket és a háború nyomán kialakult gazdasági válság miatt nélkülözőket, különösen is Kárpátalján. Észak-Irakban állandó humanitárius képviseletet nyitott a Segélyszervezet a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, hogy folyamatos helyszíni jelenléttel tudja segíteni a harcok elől menekülő családokat, üldözött keresztényeket és más kisebbségekhez tartozókat. Az elnök-igazgatói jelentés ezen pontján Fabiny Tamás püspök, a Lutheránus Világszövetség alelnöke tartott rövid beszámolót a közelmúltban az iraki felszabadított keresztény területeken tett látogatásáról. Lezárult a Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában a 2014. évi árvíz után megkezdett újjáépítési és árvízvédelmi program. Haitin a hurrikán után nyújtott segítséget a szervezet, Afganisztánban pedig újabb nagyszabású élelmiszersegélyezési programot hajtottak végre a helyi iroda munkatársai. Lehel László részletesen ismertette az Ökumenikus Segélyszervezet társadalmi személetformáló és adománygyűjtő, valamint önkéntesekkel végzett tevékenységét.
Az elnök-igazgató végül azt hangsúlyozta, hogy a most elhangzó beszámolók és számok mögött egy olyan széleskörű összefogás és erős közösség rajzolódik ki, melynek több mint 300 elkötelezett munkatárs, önkéntesek és adományozók ezrei, illetve egyedülállóan sokszínű partneri kör az alkotói. Lehel László végül köszönetet mondott a közösség minden tagjának a 2016-os támogatásért, további segítséget kérve a nélkülözőket és bajbajutottakat segítő munka közös folytatásához.

 
AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET 2016-os ÉVÉNEK RÖVID ONLINE BESZÁMOLÓJA MÁR MEGTEKINTHETŐ A WWW.SEGELYSZERVEZET.HU/EVESJELENTES2016
ALOLDALON, ILLETVE LETÖLTHETŐ A SZERVEZET BŐVEBB KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓJA ÉS PÉNZÜGYI JELENÉSE IS a  WWW.SEGELYSZERVEZET.HU/ATLATHATOSAG  OLDALON.
 
Megerősített bizalom 

Szentiványi Ilona, a Felügyelőbizottság elnöke jelentésében ismertette a testület álláspontját, Lehel László elnök-igazgató közelmúltban történt önkéntes felfüggesztett tevékenységének folytatása kapcsán. Az elnök elmondta: Tekintettel Lehel László megkérdőjelezhetetlen szerepére a megalakulástól kezdve a szervezet felépítésében, illetve a szervezet alapítói, munkatársi és partneri közössége által kifejezett töretlen bizalomra, a Felügyelőbizottság a munkáltatói jogkör gyakorlójaként, a 2017. május 15-én lezajlott ülésén egyhangúlag felkérte az elnök-igazgatót, hogy a Segélyszervezet törvényes működésének biztosítása érdekében vonja vissza tevékenységének felfüggesztését és térjen vissza elnök-igazgatói feladatainak ellátásához. Ez 2017. május 15-én megtörtént. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójáról, Lehel Lászlóról a médiában a közelmúltban megjelent információkkal kapcsolatban a MÖSZ Felügyelőbizottsága az alábbi állásfoglalást fogalmazta meg:
Lehel László döntését, mely szerint 1983-tól együttműködött a kommunista rendszer titkosszolgálatával, elhibázottnak tartjuk. Lehel László elnök-igazgató az ügy tisztázása érdekében átmenetileg felfüggesztette elnök-igazgatói tevékenységét, a nyilvánosság előtt részletesen beszámolt beszervezésének körülményeiről és megkövette azokat, akiknek sérelmet és csalódást okozott. Egyúttal vállalta, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottságának vizsgálatában közreműködik.
A kialakult helyzetet a Felügyelőbizottság a jogszabályokban meghatározott jogkörének megfelelően áttekintette. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet létrejötte, 25 éves eredményes tevékenysége, nagyívű fejlődése, valamint hazai- és nemzetközi sikerei jelentős részben Lehel László személyes tevékenységének köszönhetők. Ennek alapján - és figyelembe véve az alapítók, a hazai és nemzetközi társadalmi kapcsolati kör, a vállalati támogatók, továbbá a munkatársak Lehel László személye iránt kifejezett bizalmát - a Felügyelőbizottság a munkáltatói jogkör gyakorlójaként a 2017. május 15-én lezajlott ülésén egyhangúlag felkérte az elnök-igazgatót, hogy a Segélyszervezet törvényes működésének biztosítása érdekében vonja vissza tevékenységének felfüggesztését és térjen vissza elnök-igazgatói feladatainak ellátásához. Ez 2017. május 15-én megtörtént. 
Ezzel a döntésével a Felügyelőbizottság hozzá kíván járulni a szervezet eddig végzett  tevékenységének a folytatásához.
(A Felügyelőbizottság állásfoglalása elérhető a Segélyszervezet honlapján is.)

 
Átláthatóság – 2016 a számok tükrében 

Az Ökumenikus Segélyszervezet pénzügyi beszámolóját auditáló KPMG Hungária Kft. jelen lévő képviselője dr. Eperjesi Ferenc jelentésében leszögezte: az Ökumenikus Segélyszervezet közhasznú egyszerűsített éves beszámolója megbízható és valós képet ad a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről. Erről Szemerei Zoltán, a Felügyelőbizottság tagja adott tájékoztatást a közgyűlésnek. Elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet 2016-ban 3,637 milliárd forint bevétellel rendelkezett, melyből 2,559 milliárd forintot költött karitatív tevékenységének finanszírozására, további 1,077 milliárd forint pedig a már elkezdődött programok 2017-ben folytatódó szakaszaira lett elhatárolva.
 
Dr. Harmati Béla evangélikus püspök, kuratóriumi elnök ismertetve az Ökumenikus Segélyszervezet alapítványának a 2016-os tevékenységét, kiemelte: több adománygyűjtés keretében az alapítvány közel 2,5 millió forinttal járult hozzá az éves munka támogatásához.
 
A közgyűlés a gyermekeket támogató Kapaszkodó elnevezésű országos program keretében artistafoglalkozáson részt vevő debreceni fiatalok bemutatójával vette kezdetét. Zárszóként pedig Harmati Béla püspök szavai idézhetők, aki Isten áldását kérte az Ökumenikus Segélyszervezet jövőben is folytatódó és egyre gyarapodó segítő munkájára.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!