Az ukrajnai robbanások kitelepítettjeinek segít az Ökumenikus Segélyszervezet

Az ukrajnai robbanások kitelepítettjeinek segít az Ökumenikus Segélyszervezet

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Kijev – A kelet-ukrajnai Balaklijában történt lőszerraktár robbanás nyomán tíz kilométeres körzetben 20 ezer embert telepítettek ki. A sorozatos robbanások ereje akkora volt, hogy a település épületeinek ablakai betörtek, több lakóház tetőszerkezetét pedig egyszerűen leszakították a lökéshullámok. A kitelepítettek legalább egy hétig nem költözhetnek vissza otthonaikba. Sokan rokonoknál, ismerősöknél találtak menedéket, 4500 embert közösségi szállásokon helyeznek el.

Az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerszervezetével, a Harkiv Megyei Szociális és Fejlesztési Alapítvánnyal évek óta végez humanitárius tevékenységet a térségben. Most is velük együttműködve kezdte meg a kitelepítettek alapvető élelmiszerrel, ivóvízzel, higiéniás és tisztálkodási eszközökkel, valamint gyermektápszerrel való ellátását. A magyar segélyszervezet az általa nyújtott félmillió forint összértékű azonnali gyorssegély mellett a következő napokban a helyszínen tájékozódik a károk mértékéről és szükség szerint részt vállal a helyreállítási munkálatokban is.
Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet 2014 óta több helyszínen és formában is bekapcsolódott a kelet-ukrajnai humanitárius konfliktus belső menekültjeinek ellátásába, eddig több mint  50 ezer embernek nyújtva kézzelfogható támogatást. A program során az eddig támogatott több mint 500 ukrajnai település között szerepel a mostani lőszerraktár robbanásban érintett Balaklija is. A magyar segélyszervezet hosszú távú jelenléte során menekültközpontokat újít föl, pszicho-szociális segítségnyújtást végez, a téli időszakokban tüzelővel segíti a bajbajutottakat, s tízezrek számára oszt ki élelmiszer- és higiéniás egységcsomagokat, háztartási eszközöket, valamint babaápolási termékeket tartalmazó csomagokat Ukrajna 10 régiójában (Kárpátalja, Ivano Frankivszk, Lemberg, Herszon, Kijev, Dnyipropetrovszk, Donyeck, Luhanszk, Harkiv, Zaporizzsja). A genfi székhelyű nemzetközi szövetség (ACT Alliance) felkérésére és finanszírozásával végzett humanitárius akció értéke meghaladja az 500 millió forintot. Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai tevékenysége során kiemelt figyelmet szentel a Kárpátalján élők megsegítésére. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!