Megkezdődnek az uniós és állami támogatású infrastrukturális fejlesztések az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeiben

Megkezdődnek az uniós és állami támogatású infrastrukturális fejlesztések az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeiben

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: Fekete Dániel / MÖS
Budapest – A hátrányos helyzetű családok és személyek társadalmi reintegrációját segítő munkájának infrastrukturális és szakmai feltételeit jelentősen javító fejlesztéseket valósít meg az ország több régiójában az Ökumenikus Segélyszervezet.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában biztosított 650 millió forintot három év alatt használják föl szolgáltatásaik javítására és bővítésére, valamint a szervezet országos jelenlétének erősítésére. Az EFOP-2.2.15-16-2017-00006 számú, Másokért növekedni – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet infrastrukturális hátterének fejlesztése elnevezésű projekt keretében szociális és fejlesztőközpontok, valamint raktárbázisok jönnek létre. A 2020-ig tartó, a segélyszervezet kastélyosdombói, miskolci, debreceni és vizsolyi régiókbeli szerepvállalását érintő teljes programot egy alapkőletételt is magában foglaló sajtónyilvános rendezvény keretében mutatta be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.


A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a most megvalósuló fejlesztések keretében egy-egy új szociális intézményt hoznak létre Vizsolyban és Debrecenben, a kastélyosdombói és miskolci központnak pedig a tevékenységi körét is bővítik. A Széchenyi 2020 program keretében három új raktárbázis is épül: Kastélyosdombón, Miskolcon és Debrecenben. A beruházásnak köszönhetően növekszik a karitatív szervezet ellátási területe, fejlődik a szolgáltatások hatékonysága és minősége. A szükségletekre rugalmasan és komplexen reagáló szolgáltatások növelik a hátrányos helyzetű csoportok reintegrációs esélyeit. A fejlesztéseknek köszönhetően a rászoruló családok modern, jól felszerelt helyiségekben vehetnek részt szociális és fejlesztő, illetve közösségi és családi programokon. A nehéz sorsú gyermekek számára korspecifikus programokat tudnak szervezni, valamint sokan élménytáborba is eljuthatnak. Az új raktárbázisok a célcsoport gyorsabb és költséghatékonyabb elérését, krízishelyzetekben pedig a humanitárius gyorssegélyezést segítik a jövőben amellett, hogy a növekvő raktárkapacitás révén lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű adományok fogadására és továbbítására is.


A fejlesztésekről
A sajtótájékoztatónak is otthont adó Somogy megyei Kastélyosdombón elmondták, hogy a segélyszervezet településen található intézményének területén egyrészt hátrányos helyzetű gyermekek számára szervezett fejlesztő- és élményfoglalkozások megvalósítására alkalmas esélytábort hoznak létre. A 15, egyenként vizesblokkal ellátott szálláshely létrehozásához egy régi magtár épületét újítják föl, melynek fűtését környezetbarát és energiatakarékos napelemparkból táplált padlófűtéssel oldják meg. A szintén a településen megépülő, irodahelyiséggel, kiszolgáló és szociális blokkal ellátott raktárbázis az Ökumenikus Segélyszervezet térségben vállalt karitatív feladatainak ellátását, a szélesebb körű célcsoport elérését segíti elő.


A Borsod megyei Vizsolyban egy elsősorban közösségi térnek helyet adó ingatlan teljes felújítása történik meg. A helyben, illetve a régióban élő, rászoruló családokat számos módon támogató új intézményben lesznek többek között fejlesztőszobák, kiszolgálóegységek, szociális blokk és munkatársi szoba is. Az akadálymentesített épület környéke is megújul, térköves burkolatok, járda és rámpa építése is része a terveknek.
Az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci intézményének területén közösségi pont és raktárbázis jön létre. A fejlesztés keretében gyermekfejlesztő szobákat, kiszolgálóegységeket és vizesblokkokat alakítanak ki, valamint egy nagy terű humanitárius raktárt hoznak létre. A vizsolyihoz hasonlóan itt is megújul az ingatlan közvetlen környezete is.


A projekt negyedik helyszínén, Debrecenben épülő új ingatlan egy raktárbázisnak és az Ökumenikus Segélyszervezet egy új szociális és fejlesztőközpontjának ad helyet.
A Széchenyi 2020 program által biztosított 650 millió forintból fedezik az ingatlanok irodai felszerelését, bebútorozását, illetve a raktári eszközök és szállító járművek beszerzését. A támogatásból a nehéz élethelyzetű családok, gyermekek felzárkózását segítő eszközöket is beszereznek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!