Most először találkoztak evangélikus és görögkatolikus teológusok

Most először találkoztak evangélikus és görögkatolikus teológusok

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: MTVA
Budapest – Különleges találkozó zajlott 2019. szeptember 12-én Budapesten. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kispapjai és hittantanárai látogattak el az Evangélikus Országos Múzeumba illetve az Evangélikus Hittudományi Egyetemre, hogy megismerkedjenek egyházunkkal, valamint lelkészképzésünkkel.

A kispapok és a civil hallgatók először az Evangélikus Országos Múzeumba mentek, ahol dr. Harmati Béla múzeuimigazgató, művészettörténész, valamint Kertész Botond történész és múzeumi munkatárs vezetésével, két csoportra osztva megtekintették a tárlatot.

A hallgatók érdeklődve hallgatták a szakszerű vezetést, kipróbálták az interaktív bemutatókat.

Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök a Magyarországi Evangélikus Egyház helyzetét elemezve előadásában rámutatott arra, hogy az evangélikusokkal körülbelül azonos nagyságú a Görögkatolikus Metropólia. A kisebbségi helyzetükhöz még hozzáadódik az is, hogy hazánkban a görögkatolikusoknak a náluk jóval nagyobb római-katolikus tömb mellett kell saját identitásukat megőrizniük, ahogyan az evangélikusoknak is a protestáns tömbön belül a református egyházzal mellett kell hitvallásaikhoz ragaszkodniuk. Ellentétes a két egyház helyzetében a földrajzi megosztottság: míg a görögkatolikusok főleg az északkelet-magyarországi régióban élnek, addig az evangélikusok ezeken a területeken szórványhelyzetben vannak. A kétoldalú tárgyalások ezért időszerűek, mert sokat tanulhatunk egymástól, sok tapasztalatot oszthatunk meg a másikkal.

A múzeum után a hallgatók az Evangélikus Hittudományi Egyetemen közös ebéden vettek részt, amely után csoportbontásban, mentorokkal látogatták végig az Evangélikus Hittudományi Egyetem és a kollégium különböző helyiségeit. Mindeközben az elöljárók és tanárok közös kávézás keretében mélyítették a személyes és intézményes kapcsolatokat.   

A bejárást sportolási lehetőségek követték. A fociban két barátságos mérkőzést játszottak a teológushallgatók, 4+1 felállásban. Az első meccset 7:1-re az evangélikus válogatott nyerte, a második meccs 1:1-es eredménnyel zárult. Ezt követte a röplabda meccs, amelyet 25:12-re nyertek a házigazdák. A játékok alatt folyamatos pingpong és sakkozási lehetőség állt a többi hallgató rendelkezésére. 

Az izgalmas mérkőzések és felfrissülések után a tanácsteremben gyűltek össze a vendégek és vendéglátók egyaránt. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem részéről dr. Béres Tamás rektorhelyettes, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet részéről dr. Kruppa Tamás rektor nyújtott betekintést az intézmények életébe, majd két-két hallgató személyes beszámolója következett. 

Este a zuglói templomban vecsernyére került sor, ahol a keleti liturgia szépsége és dallamai mutatkoztak meg, benne Kondor Péter evangélikus püspök igehirdetésével. A prédikáció vezérfonala kapcsolódott a nap mottójához „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők” (Jn 15,5), amely szépen kifejezte a két egyház egymáshoz fűződő kapcsolatát.

A lelki táplálékot követően közös vacsorára gyűltek össze, ahol az asztali beszélgetések során tovább mélyülhettek az addig kialakult kapcsolatok. A napot Kövesdi Miklós stand up comedy műsora zárta.

Az esemény egyháztörténelmi jelentőségű, hiszen a két intézmény ilyen formában még soha nem találkozott egymással. Mindkét részről többen megfogalmazták reményüket, hogy ez nem csupán egyszeri alkalom, hanem egy évente visszatérő találkozó lehet.

Köszönet illeti Kocsis Fülöp érsek-metropolitát és dr. Fabiny Tamás püspököt, akik ökumenikus elköteleződésük révén támogatták az esemény létrejöttét, valamint a szervezőket, Réz-Nagy Zoltán egyetemi lelkészt, Csűry Csaba püspöki titkárt, továbbá az Evangélikus Hittudományi Egyetem HÖK tagságát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!