Most még nehéz elhinni, de mi is győztesek leszünk

Most még nehéz elhinni, de mi is győztesek leszünk

Share this content.

Forrás: KötőSzó evangélikus blog, szöveg: Homoki Pál
Az idei húsvét más lesz, mint a többi. Más, és évekig emlegetni fogjuk, azonban minden lemondása mellett lehetőség is. Lehetőség az imára, a megújulásra, az Istennel töltött időre.

Krisztusban szeretett Testvéreim otthon, a monitor előtt!

Elképzelhető, hogy nem egy lelkész ezzel a megszólítással fogja kezdeni húsvéti igehirdetését az idei ünnepen. Merthogy igehirdetések azért lesznek. Reménység szerint sokan sokféle módon, de egy Lélektől indíttatva fogják hirdetni és hallgatni Isten igéjét. És ahogy az ország nagyon rövid idő alatt megtanulta a digitális oktatás fogalmát és mindent, ami vele együtt jár, úgy tanulja az egyház népe is az online istentiszteleteket. Vasárnap délelőttönként egyre több lelkész jelentkezik be online igehirdetéssel, élve a közösségi média nyújtotta lehetőségekkel. Járatlan úton tapogatózunk, lehet, hogy észre sem vesszük, de új műfajokat teremtünk. 

Az idei húsvét digitális lesz. Üres templompadok előtt fogunk prédikálni, egy kamera és egy mikrofon előtt, odaképzelve, hogy melyik gyülekezeti tagunk hol is szokott ülni a templomban. Ketten fogunk énekelni a kántorral, nem lesz kórus, előtte, nagypénteken nem lesz a hittanosok által előadott vagy felolvasott passió. Reménység szerint elmarad a hagyományos rokonlátogatás, locsolkodás, a wellness-szállodák sem fognak megtelni az idei ünnepen. Bizonyosan évekig, évtizedekig emlegetni fogjuk ezt a húsvétot. Azt az ünnepet, amikor világszerte épp tetőzik a járvány és halnak az emberek, mi mégis a halált legyőző Krisztust fogjuk ünnepelni, mégpedig magunkban.

A győztes, feltámadott Krisztust, lakásainkban elbújva. Érezzük is ennek az ellentmondását és feszültségét. Jó esetben ott lesz velünk a szűk családunk, talán lesz olyan, akinek az ünnepen társként a rádió vagy a monitor marad. De bizonyosan mindegyikünknek lesz társa az ünnepen, mert ott lesz velünk a győztes Krisztus, ha keressük magunkban. A győztes Krisztus, akinek előtte meg kellett járnia nagypéntek poklát.

A teljes cikk itt érhető el.

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!