Visszatelepülőket segítő központot hozott létre az Ökumenikus Segélyszervezet Moszul közelében

Visszatelepülőket segítő központot hozott létre az Ökumenikus Segélyszervezet Moszul közelében

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – A Moszul melletti Bashiqa településen hozta létre újabb iraki központját az Ökumenikus Segélyszervezet. A 2016-ban létrejött erbili iroda mellett a magyar humanitárius szervezetnek ez már a második folyamatosan működő képviselete a térségben. A központ a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében végrehajtott, 500 millió forint értékű segélyprogram részeként nyújt támogatást a helyben boldoguláshoz a háború után visszatérő családoknak.

Az ökumenikusok által létrehozott Returnee Support Center (Visszatelepülőket Segítő Központ) többek között 30 magánház felújításához nyújt támogatást, és 162 családot lát el tüzelővel. A központ célkitűzései között a program második szakaszában olyan közösségi fejlesztések is szerepelnek, mint egy 600 fős iskola újjáépítése és a 2500 ember számára alapvető életszükségletet biztosító helyi vízellátás rehabilitációja. Az elsősorban üldözött keresztény családok visszatérését támogató segélyprogramhoz a közelmúltban adománygyűjtéssel csatlakozott a Magyarországi Evangélikus Egyház is. Az evangélikus gyülekezetek 2017 adventjén 15 millió forintot gyűjtöttek össze, melynek köszönhetően további 10 család házának felújítását tudja támogatni a segélyszervezet Bashiqában. 

A visszatelepülést támogató központ megnyitása kapcsán a helyszínre érkeztek a segélyszervezet humanitárius szakemberei, akik a helyi munkatársakkal közösen a következő hetekben a központ elindítása mellett további helyszíni felméréseket is végeznek, valamint egyeztető tárgyalásokat folytatnak a helyi és nemzetközi partnerszervezetekkel.

Háttér

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2003-ban indította első iraki segélyprogramját, az Iszlám Állam 2014-es térnyerését követően pedig rendszeres segélyakciókat hajtott végre a háború elől menekülő családok támogatására. A segélyakciók által támogatott üldözött kisebbségek közül kiemelkednek a keresztény közösségek, akik legtöbb esetben néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni a korábbi lakhelyüket. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az iraki kurdisztáni Erbilben nyitott központjának célkitűzése, hogy hosszú távú segélyprogramjaival hatékony segítséget nyújtson a háború miatt nehéz helyzetbe került családok helyben maradásához, életük újrakezdéséhez.   

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!