A múlt vagy a jövő öröksége a reformáció?

A múlt vagy a jövő öröksége a reformáció?

Share this content.

Szöveg: Solymár Péter
Budapest – Egyetlen kerület van a fővárosban, ahol mindkét protestáns reformátorról utcát neveztek el. Újpesten tisztelegnek így a történelmi személyiségek előtt! Most Újpest Önkormányzata és az újpesti protestáns felekezetek közösen emlékeznek a reformáció ötszáz éves jubileumára.

A konferencia címe kicsit provokáló módon szólítja meg az érdeklődőket: Időtlen reformáció! Így szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nem csupán az ötszáz évvel ezelőtti egyháztörténeti és történelmi eseményre emlékezünk, amikor Luther Márton 1517 októberében kitűzte reformra invitáló vitatételeit, hanem a minden korban megtapasztalható „lelki akadálymentesítést” szeretnénk ünnepelni.  Isten munkálkodásának azt az erejét mutatjuk fel, amely történelmi sorsfordulókkal, egyházi megelevenedéssel és a bibliai kijelentés megtapasztalásával láttatja a reformációt. 

Egy evangélikus lelkész ezt az örökséget így foglalta össze: Luther wormsi beszédének jegyében – a Szentírás, a józan ész és a lelkiismeret hármasságában kereshetjük a választ az Isten- és emberkérdésre. Ez a válasz ma is fontos a világban, mert ahogyan a Lutheránus Világszövetség nagygyűlésének idei mottója fogalmazza: „A megváltás nem eladó, az ember nem bocsátható áruba, a teremtés nem eladó!”  Így válhat közös üzenetté protestánsoknak és Újpest minden polgárának, hogy Isten kegyelméből élünk. A Szentírás ökumenikus hitvallása nem csak papok és szerzetesek küldetéséről szól, hanem minden ember méltóságáról, amellyel betölthetjük spirituális feladatunkat:

„Sáfárai vagyunk mindannak, amit Isten azért ruházott ránk, hogy segíthessünk vele felebarátunkon, s kötelesek vagyunk ezeknek kezeléséről számot adni. Akkor gazdálkodtunk helyesen, ha mindezt a szeretet törvénye szerint vittük véghez.” (Kálvin János)

Ez a lelkiség formálta sok híres újpesti küldetését is, mert Bay Zoltántól kezdve Gyökössy Endréig bezárólag sok protestáns talált lelki és testvéri otthonra ebben a városrészben, ezért mindig hálásan gondolnak a protestáns utódok a katolikus Károlyi István „városalapító” vallásszabadságot hirdető hitvallására. A protestáns etikára, a reformáció jövőbeli feladatára Albert Schweizer hívja fel a figyelmünket, amely ma különösen aktuális lehet: „A technikai fejlődés árnyoldalait, embertelen hatásait csak a magas etikai kultúra egyenlítheti ki, csak ez akadályozhatja meg, hogy technikai hatalmunkat önmagunk és embertársaink ellen fordítsuk; az emberiséget csak egy etikai reneszánsz mentheti meg.” Ezzel a gondolatsorral ajánlom mindenki figyelmébe az Időtlen reformáció című konferenciát, amelyet 2017 szeptember 21-én 16 órától tartunk az Újpesti Városháza dísztermében.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!