Munkácsy Nyíregyházán

Munkácsy Nyíregyházán

Share this content.

Forrás: nyiregyhaza.hu, szöveg: Illyés Gábor
Nyíregyháza – A Munkácsy-képek bemutatója „az utóbbi évek legnagyobb kultúrszenzációja lesz Nyíregyházán”. Illyés Gábor helytörténész írásában Munkácsy Mihály alkotásának nyíregyházi bemutatóját idézi fel.

Munkácsy Mihály képei 1926 májusában is izgalomba hozták a várost! Történt ugyanis, hogy a budapesti Ernst Múzeum áprilisi kiállítását követően országos körútra vitték a Krisztus-trilógia két képét. A Krisztus Pilátus előtt és A Kálvárián (később Golgota) című festményekről van szó, pontosabban az előtanulmányaikról, amelyek a világhíressé lett alkotásokhoz képest mintegy fele méretű képek és „féléletnagyságban megfestett alakokkal a végső megoldást” mutatják be.

Kállay Tamás nemzetgyűlési képviselőnek volt köszönhető, hogy e két remekművet Budapesten, majd a vidéki városok közül elsőként városunkban kiállíthatták. A Nyírvidék így biztatta olvasóit: „Miután olyan ritka alkalom került így a nyíregyháziak elé a két Munkácsy-kép megtekintésének lehetőségével, amilyen talán többé vissza sem tér az életben, mindenki használja fel ezt a két napot és merüljön el a két vallásos kép szemléletének áhítatába”, valamint „nyerjen tőle lelki vigaszt és emelkedést a néző a Megváltó tragédiájának megindító szemléletétől”.

A festményeket a városháza dísztermében tekinthették meg az érdeklődők. Erre elsőként május 23-án, pünkösd első napján nyílt lehetőség, amikor dr. Lázár Béla, Munkácsy egykori párizsi titkára és életrajzírója nyitotta meg a kiállítást, amely végül négy napon át fogadta a látogatókat. Érdekes szenzációként közölte a Nyírvidék, hogy a város tárgyalásokba kezdett a képek tulajdonosával a megvásárlásukról. Ezt Lázár is közölte visszaemlékezésében: „Mivel Pesten nem akadt vevője, Kállay Tamás Nyíregyházán próbálkozott vele.” A Kálvárián (Golgota) című képet még az evangélikus templomba is elvitték, ahol az istentiszteleten részt vevők is megszemlélhették. A tirpák gazdák mozgalmat indítottak, hogy a képet vásárolják meg az egyházuk számára, míg a másik kép megszerzéséért pedig a város tegyen lépéseket. Sajnos mindkét vállalkozás sikertelen maradt, így Nyíregyháza nem került be a „világhírű kincseket rejtő városok” közé.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!