Emlékezés és előretekintés – Munkaévkezdő konferencia a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületben

Emlékezés és előretekintés – Munkaévkezdő konferencia a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületben

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Sopron – Emlékezés a reformáció óta eltelt időszakra, illetve előretekintés az előttünk álló jubileumra – ezek voltak a fő témái a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület lelkészi munkaévkezdő konferenciájának. A találkozót 2016. augusztus 23. és 25. között tartották, a reformáció egyik európai városául kijelölt Sopronban.

Az együttlét mottóját a szervezők Ézsaiás próféta könyvéből választották: „A megrepedt nádszálat nem töri össze, a füstölgő mécsest nem oltja el…” (Ézs 42,3). Ehhez kapcsolódott második alcímként Luther ismert énekének kezdő sora: Tarts meg, Urunk, szent igédben (EÉ 255.).

A résztvevőket szinte minden helyszínen körülvette a történelem. Isten megtartó gondoskodását fedezhették fel a belvárosban tett séta és a gyülekezeti gyűjtemény megtekintése során is. A gyertyafényes nyitó áhítatra az Eggenberg-ház udvarán került sor, abban az épületben, amely 1674 és 1676 között az egyetlen olyan hely volt a Dunántúlon, ahol evangélikus istentiszteletet lehetett tartani.

A reggeli és esti elcsendesedéseket Blatniczkyné Hammersberg-Ganczstuckh Júlia büki helyettes lelkész, Zsugyel Kornél zalaegerszegi lelkész, valamint Mesterházy Balázs, a soproni egyházmegye esperese tartották. Dr. Bándy György, a pozsonyi teológia nyugalmazott professzora segítségével pedig az Isten szenvedő szolgájáról szóló prófétai ígéret (Ézs 42,1-9) tanulmányozásában mélyedhettek el a jelenlévők.

A programba emellett belefért a gyülekezeti és missziói osztály tájékoztatója, a Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő részvételével tartott kerületi fórum, illetve a dunántúli evangélikusság ötszáz éves útjának és jelenének ismertetése is, Szemerei János püspök előadásában.

A lelkészek állóképességét is próbára tette a konferencia. Erő kellett a szállásul szolgáló kollégium lépcsőin való fel-lejárkáláshoz, de az előadások helyszínét adó gyülekezeti központ megközelítéséhez is. Ezen túl a vállalkozó kedvűek a Károly-kilátóhoz indított gyalogos túrán is részt vehettek.

A találkozó a soproni evangélikus templomban úrvacsorai istentisztelettel zárult.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!