Munkatársi hétvégét tartott a szélrózsás csapat

Munkatársi hétvégét tartott a szélrózsás csapat

Share this content.

Szöveg: Pongrácz Máté
Bük – A 12. Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó második munkatársi hétvégéjét 2018. március 23–24-én tartották Bükön. Az alkalom célja az volt, hogy az ország számtalan evangélikus gyülekezetéből érkező szervezők valódi csapattá kovácsolódjanak, és bemutassák az elmúlt hónapokban a találkozóért végzett munkájukat. Ennek összefogását Pongrácz Máté, a Szélrózsa vezető lelkésze és Szeli Noémi koordinátor tartotta kézben.

Várakozásokkal telve érkezett a közel ötven önkéntes fiatal a Vas megyei Bükre, hogy egy új szintre lépjen a 2018 júliusában esedékes Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó szervezése. A lassan célegyenesbe érő előkészületi munkák legizgalmasabb pontjához érve a találkozó tartalmának végleges kialakítása és bemutatása került napirendre.

A Bükre érkező munkatársakat Pongrácz Máté, a Szélrózsa vezető lelkésze várta egy különleges áhítattal. A nagyhét felé igyekvő egyház világos tematikát nyújtott az áhítat számára. A 2018-as találkozó középpontjában a bátor, az ismeretlenbe induló Péter mély tartalmú elhívása került, a munkatársi hétvége kezdetén pedig a nagyheti fájdalmat, csalódottságot átélő tanítvány képe bontakozott ki. „Figyelmeztet minket Isten igéje a találkozó szervezésének összefüggésében is. Ne bízzuk el magunkat, és főleg ne saját erőnkben bízzunk, hanem helyezzük álmainkat és az egész Szélrózsa-találkozót az Isten irgalmas jelenlétébe” – fogalmazott Pongrácz Máté. 

Az áhítat végén Szeli Noémi koordinátor köszöntötte a munkatársakat, majd a találkozó szervezésének eddigi folyamatát mutatta be a résztvevőknek. Szó esett az evangélikus gimnáziumokban folyamatosan zajló Szélrózsa-roadshow-ról, amely által a Szélrózsa híre közvetlenül több ezer fiatalhoz eljut. Örömmel számoltak be a találkozó vezetői a sikeres előtalálkozóról is, valamint az Északi Evangélikus Egyházkerület missziói napjához csatlakozó ifik és fiatalok találkozójának előkészületeiről. A jelenlevők örömüket fejezték ki a Szélrózsa-honlap és a hozzá csatlakozó tematikus anyagok elindulásával kapcsolatban is.

Az est folyamán a bükiek vendégszeretetét mindenki megtapasztalhatta, hisz a vendégül látók süteményekkel és üdítőkkel várták vendégeiket. 

A nap további részében a Szélrózsa különböző munkaágai mutatkoztak be. Szidoly Roland, a zenei munkaág felelőse kiemelte, hogy a négy világi zenekar mellett sokszínű keresztyén könnyűzenei program is várható a Szélrózsán, de felhívta a figyelmet a komolyzenei és népzenei programokra is. 

Ribárszki Ákos kultúráért felelős presbiter szintén részletesen számolt be a főelőadókról és a fórumbeszélgetésekről. Nagyon fontosnak tartotta kiemelni, hogy Szabó B. András és Deák László lelkészek – akik a fórumbeszélgetéseket szervezik különösen is a fiatalokra fókuszáló tematikát dolgoztak ki, melyben nemcsak nagy társadalmi, de komoly hitbeli kérdések is szerepet kapnak.

Az est további részében Fabiny Márton a sportprogramokról, futóversenyről és focikupáról, Lukács Máté a nemzetközi sátor programkínálatáról, Seben Glória és Hegedüs Gábor pedig a középiskolás korosztályt megszólító Deviszont sátor tervezett működéséről számolt be, végül pedig a találkozón helyet kapó három keresztyén kávézó szolgálattevői meséltek a szervezőknek a terveikről. 

Az est végül jóízű, baráti és sok témára kiterjedő, kötetlen beszélgetéssel zárult.

A másnapra tovább növekedő munkatársi kör Kendeh-Kirchknopf László Vas megyei ifjúsági lelkész reggeli áhítatát hallgathatta meg, melyben a Jézus Krisztus „mégis-szeretetére hívta fel a hallgatók figyelmét.

Az áhítat után Szeli Noémi és Bagi Tamás segített a résztvevőknek a Szélrózsa-munkatársi programban való jobb eligazodásban, mely internetes felület a 2017-es évtől munkaeszközként segíti a találkozó még jobb szervezését. 

A nap folytatásaként további beszámolókra került sor. Bogdányi Gábor az Evangélikus Motorosok tervezett standjáról beszélt, majd László Dávid, Vladika Zsófia és Arndt Bernadett szólt az egyetemi sátor, a filmklub, a csendsátor és az ökosátor tervezett programjairól. Jó volt megtapasztalni, hogy a várható sokszínű programok hogyan kapcsolódtak össze egy egésszé, hogyan vezette Isten az álmodókat saját közelségébe.

A beszámolók sorát a Lehetőségek Piaca zárta, mely a 2018-as Szélrózsán nyitott tér lesz nemcsak a találkozóra érkezők, de a büki lakosok és az ott nyaralók előtt is. Seben Karolina vázolta a helyszín adottságait, valamint az országosan megszólított keresztyén árusok névsorát, majd Pethő-Udvardi Andrea beszélt a Vasi Evangélikus Egyházmegye és gyülekezeteinek tervezett megjelenéséről ezen a különleges utcán.

A sok értelemben fárasztó, munkás, de mégis lelkiekben építő nap ebéddel és a büki találkozó területének újbóli bejárásával zárult, ahol már a találkozó sátrainak pontos és végleges elhelyezése is kialakult.

A találkozó szívét jelentő iskolaudvarban végül egy nagy kört alkottak a munkatársak, és egymás kezét megfogva mondták el az Úrtól tanult imádságot, bízva abban, hogy Isten kezében van a találkozó és annak minden szervezője.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!