Művészvendég a Líceumban

Művészvendég a Líceumban

Share this content.

Forrás: bdeg.hu
Sopron – Gáspárdy Tibor festőművész volt Szendrei Krisztina tanárnő és a humán modul kilencedik évfolyamosainak vendége a Líceumban.

Bár Gáspárdy Tibor sietett leszögezni, hogy nem szereti a művész titulust, egyelőre jobbat még nem találtak ki annak kifejezésére, ha valaki egyedit hoz létre, s mondanivalóját a legmagasabb minőségben képes átadni. Márpedig a soproni születésű, városban élő, alkotó és tanító Gáspárdy Tibor festményeit, hacsak egyszer is látta már valaki, utána ezer közül is felismeri azokat. Most már minden bizonnyal a humán modul szerencsés kilencedikesei is.

„Sopron erős képzőművészeti múlttal rendelkezik, ezen belül pedig az akvarell a meghatározó. Helyi sajátosság, hogy itt egészen nagy méretű képek készülnek ezzel a vízfestékkel, ami máshol egyáltalán nem jellemző” – kezdte előadását Gáspárdy Tibor, aki azt is elmagyarázta, hogy az áttetsző lazúrfesték rétegei egymásra rakódnak, nem fednek, mint például a tempera. A fehér papír átdereng és a fény illúzióját adja. Az akvarellfestő játszik a fénnyel és a színekkel, a soproni művésznek például külön kedvencei a délután fényei. De izgatja az éjszaka is, ami – laikusként is belátható  elég nagy kihívás…

A festményeknél nem az a lényeg, hogy a kép minél jobban hasonlítson a valósághoz. Ha így lenne, a fotózás megölte volna a festészetet. De nem tette, mert a festők a színekkel, fényekkel, kontrasztokkal és a látvány kiváltotta gondolatokkal teremtenek többet, mint egy fénykép. Egy jó tájkép például belső tájkép is” – adott némi magyarázatot a diákoknak a képzőművész családból származó Gáspárdy Tibor, akinek egyik sajátossága a sok közül, hogy madártávlatból festi meg a várost, a tájat, vagy az őt megragadó utcarészletet. Gyönyörű, sokszor álomszerű alkotásaiból diaválogatást is hozott, amit a kivetítőn nézhettek meg a modulosok.

Aki szeretné közelebbről is szemügyre venni a kortárs soproni képzőművészet jeles festőjének alkotásait, megteheti március 12-től Kismartonban (Eisenstadt). A Városháza Galériában (Rathaus – Galerie) ugyanis március 12-én, csütörtökön 18.30 órakor nyílik meg Gáspárdy Tibor kiállítása Sokszínűség a festészetben címmel. A résztvevőket Waltraud Bachmaier művelődési tanácsos köszönti, a művészt a Soproni Egyetem dékánja, dr. Varga László mutatja be, a kiállítást pedig Kismarton polgármestere, Thomas Steiner nyitja meg. A kiállítás május közepéig látogatható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!