Muzeális hangszerek – friss zenék

Muzeális hangszerek – friss zenék

Share this content.

Forrás: EOM
Budapest – A fenti címmel hirdette meg az Evangélikus Múzeum az új, multifunkcionális terében rendezett első kamarakoncertet. A pince boltozatos termében épphogy elfért a hatvan fős közönség. Sajnálhatja az 1 731 940 budapesti, aki nem jött el! Közhellyel élve, zenei csemegét fogyaszthatott a nagyérdemű, a valóságban azonban egy különleges hangulatú, gondosan szerkesztett és ritkaságokat felvonultató koncertet hallhattunk.

A fiatal szoprán, Kalafszky Adriána „kriptakoncertként” hirdette meg Facebook-posztjában az eseményt. A borzongató címet nemcsak a pince hűvöse, hanem a dalok fájdalomról, álomról, halálról éneklő sorai is indokolták.

Megidézték XIII. Lajos kivégzett szeretőjének szellemét (Barbara Strozzi), a börtönben ülő és sorsára váró Boleyn Annát, de felhangzott két rendhagyó altatódal – egyikben (Tarqunio Merula) Mária úgy altatja Fiát, hogy a gyermek minden bájos kis testrészéről majdani szenvedései jutnak eszébe. Henry Purcell istenkereső dalainak kiinduló élménye a fájdalom, a sötétség és a bűn volt. A fény felé leginkább a középkori apátnő, a „Rajnai Szibilla”, Hildegard von Bingen sötét, misztikus furulya- és fidulaszólamokra gregorián emlékekből épülő zenei látomásai fordítottak.

A barokk lamentók és groundok mellett először hangzott el Dukay Barnabás motettája, melyet Adriána hangjára és három tenorgambára komponált. A kiváló akusztika méltó keretbe foglalta az eseményt, melyen Regős Júlia, Richter Dorottya és Szabó Zsolt viola da gambán, Szokos Augustin csembalón és Haraszti Dóra furulyán játszott.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!