Csak egy éjszakára! – 34 év után újra látható Luther saját kezével írt végrendelete

Csak egy éjszakára! – 34 év után újra látható Luther saját kezével írt végrendelete

Share this content.

Forrás: EOM
Budapest – Az Evangélikus Országos Múzeum (EOM) újra készül a múzeumok éjszakájára. A karszalagok már június 13. óta kaphatóak a múzeum pénztárában a június 24-én tartott rendezvényre. Ha valaki a jegymester.hu-n vásárol, akkor jelölje meg az Evangélikus Országos Múzeumot – így olyan lesz, mintha itt vette volna, és a mi intézményünké a bevétel.

Luther öröksége

Múzeumok éjszakáján először tekinthető meg az evangélikus múzeum új állandó kiállítása, a Luther öröksége. Az igényesen megújított építészeti terekben berendezett kiállítás nemzetközi díjat nyert egyedülálló digitális alkalmazások segítségével mutatja be a magyarországi evangélikus egyház történetét, művészetét, néprajzát. Tekintse meg az első magyarországi Luther portrét, Petőfi első versének kéziratát, vagy a nyársat, melyre Caraffa tábornok tűzette a kivégzett radvánszky György fejét.

Sztehlo - Keken emlékszoba

Sztehlo Gábor és Keken András evangélikus lelkészek a vészkorszakban mentették az üldözötteket. Abban a pincében rendeztük be az emlékszobát, ahol Keken András Deák téri lelkész tucatnyi menekülőt bújtatott el. Az eredeti és a kort idéző tárgyakkal, digitális alkalmazások segítségével készített enteriőr a világháborós óvóhelyek hangulatát idézi. 

Az ünnep tárgyai

Szlovák, német, magyar, vend: egy magyarországi evangélikusnak ezeken a nyelveken kellett tudnia, ha szót akart érteni valamennyi hitsorsosával. A sokféle nyelv gazdag kultúrát is teremtett, amely a falusi és városi közösségek mindennapi tárgyain is megjelent. Szlovák keszkenőtől a szász viseleten át a magyar kelengyeládáig kivételesen gazdag anyagot vonultat fel időszaki kiállításunk, amely az evangélikusok néprajzi kutúrájának keresztmetszetét mutatja be.

Luther eredeti végrendelete

Luther Márton 1815 óta Magyarországon őrzött eredeti végrendeletét majd' negyven éve nem láthatta a nagyközönség. Az evangélikus egyház által őrzött rendkívüli dokumentumot a múzeumok éjszakáján eredetiben mutatjuk meg látogatóinknak, mielőtt egy wittenbergi időszaki kiállításon szerepel. Ilyen alkalom még soha nem volt, hiszen új állandó kiállításunkon egy látványos alkalmazással mindent meg tudhat a végrendeletről.

Mesék kicsiknek és nagyoknak

Róka Szabolcs mesél.

Tárgyak és emberek a múzeumban

Vencsok Asszonykórus Nagytarcsáról.

„Jelenti magát Jézus” - népzene és világzene

Három kiváló muzsikus vezeti végig a közönséget az esztendő ünnepein autentikusan, de mégis korunk hangzásvilágához közelálló módon előadott népdalokkal. Folyamatos stresszként éljükmeg, hogy munkahelyünk és lakóhelyünk összefolyik: egyre okosabb készülékeink nem hagyják, hogy kiszálljunk a mindennapokból. Pedig ez a természetes: a paraszt ésa földesúr is ott élt, ahol dolgozott, de ők még tudták a titkot: az ünnep tagolja az időt. Mint egy nagy képeskönyvön, sétált végig évről-évre szegény és gazdag, művelt és írástudatlan Jézus életének, halálnak, feltámadásának, az egyház születésének történetén.  Joób Emese (koboz, ének), Bolya Mátyás (koboz, citera) és Szitha Miklós (ütőhangszerek) lesznek a vezetőink ezen a különleges előadáson.

A Reformátorok söre, sörbemutató és sörkóstoló zenével

Kiváló kézműves sör készült Luther és Kálvin tiszteletére a reformáció 500. évfordulójának alkalmából . Kuncz László lantművész idézi meg a kort, amíg vendégeink értő vezetés mellett kóstolhatják meg a ritka sörkülönlegességeket. Használják ki az alkalmat, mert lehet, hogy legközelebb csak 500 év múlva lesz rá lehetőségük!

További információk:

https://muzej.hu/hu/evangelikus-orszagos-muzeum

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!