Nagy értékű ajándékkal, a Vizsolyi Bibliával gyarapodott az Evangélikus Országos Gyűjtemény

Nagy értékű ajándékkal, a Vizsolyi Bibliával gyarapodott az Evangélikus Országos Gyűjtemény

Share this content.

Szöveg és fotó: Balogh Kriszta
Budapest – Túróczy Zoltán evangélikus püspök (1893–1971) hagyatékából két Bibliát kapott az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Könyvtár.

Terei András és Terei Gábor nagy értékű családi hagyatékot ajándékozott az Evangélikus Országos Gyűjteménynek.

Túróczy Zoltán evangélikus püspök (1893–1971) hagyatékából két Bibliát kapott a könyvtár:  a Szent Bibliát, amelyet Károlyi Gáspár fordított (Vizsoly, 1590) és a Szent Bibliát, amelyet Káldi György fordított (Bécs, 1626).

Mindkét Biblia rendkívül értékes, különösen a Vizsolyi Biblia, amely a Biblia első teljes magyar nyelvű fordítása. Mára az 1589–1590-ben nyomtatott mintegy 700-800 példányból csaknem hatvan darab maradt fent világszerte. Ebből huszonnégy darab található Magyarországon.

A két legidősebb Túróczy unoka, András és Gábor már 2015-ben az Evangélikus Országos Könyvtár őrzésére bízta a két Bibliát egy letéti szerződés keretében.

2019. május 9-én pedig véglegesen is gyűjteményünknek ajándékozták mindkét Bibliát. Nagylelkű ajándékukat gyűjteményünk örömmel fogadta, és a köteteket restaurálás után kiállításokon is bemutatja majd.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!