Nagybörzsönyi fácskák – Beszámoló a napközis hittantáborról

Nagybörzsönyi fácskák – Beszámoló a napközis hittantáborról

Share this content.

Szöveg: B.-M. L. és B. Z.
Nagybörzsöny – Bár a helyzet bizonytalan volt a nyáron, augusztusra lehetőségünk nyílt mégis egy öt napos napközis tábort tartani Nagybörzsönyben. Nagybörzsöny turisztikai település, így a karantén miatt sok gyülekezeti tagunknak csökkent vagy megszűnt ideiglenesen a bevételi forrása. Ezért különösen örültünk, hogy a Gyermek – és Ifjúsági Bizottság és a Nagybörzsönyi Evangélikus Egyházközség támogatásának köszönhetően ingyenessé tehettük a tábort. 15 gyermek vett részt a hét folyamán, akikkel együtt tanulhattunk, játszhattunk és túrázhattunk. A gyermekek széles korosztályának hirdettük meg a lehetőséget, volt közöttük óvodás, alsós, felsős és konfirmandus korú.

A hét vezérigéjének gyülekezetünk lelkésze Barcsik Zoltán, a Jeremiás próféta könyvében található rövid mondatot választotta: „...olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa…” (Jer 17,8).

Ennek kapcsán fontosnak tartottuk hangsúlyozni, hogy az Istenben bízó ember kapaszkodót talál az Úrban, akárcsak a fa gyökere a föld mélyében. Általa válhat életünk gyümölcsözővé és belőle meríthetünk erőt az előttünk álló nehézségek elhordozására, és a tanév kezdetére.

Az ige különösen illeszkedik a falunk természeti adottságaihoz, hisz azt egy kis patak szeli át, ami segítségével az erdő és községünk zöldellő fákban gazdag. Ennek következtében a napközis tábor áhítatainak központi témája a víz lett: vízzel kapcsolatos bibliai történeteket hallgathattak meg a gyermekek, melyeket a nap folyamán kis csoportokban dolgoztak fel. Öröm volt látni, ahogy nem csak a legnagyobbak, hanem a legkisebbek is megtalálják az üzenetet ezekben a történetekben.

Az öt nap során ki is mozdultunk. Ellátogattunk a helyi állatsimogatóba, ahol lehetőségünk nyílt Noé bárkájának története kapcsán megismerni az ottani állatokat. Érdekes információkat tudtunk meg róluk és részt vehettünk azt ottani állatok gondozásában, etetésében is. A nagybörzsönyi kisvasúton együtt zötykölődtünk el Kisírtásra, megcsodáltuk az út menti patakot, sárban hagyott nyomokat és a gyönyörű növényzetet, majd ki-ki a maga képességeihez mérten kisebb vagy nagyobb kirándulás keretében tért vissza törzshelyünkre, így megismerkedtünk a Börzsöny szépségével is.

A hét végére a sok különböző korú gyermek egy csapattá vált, ami a búcsút sokak számára nehézzé tette. Elkészült táborunk zászlaja is a patak kék színében, erre a zászlóra pedig mindenki megalkotta azt, ami számára a legfontosabb volt a táborban, így felkerültek rá halak, állatok, és a szív a szeretet jeleként. Aki Nagybörzsönybe ellátogat, ki tudja, lehet, hogy megcsodálhatja ezeket a Reménység Házában! Zárásként részt vettünk a vasárnapi tanévnyitó istentiszteleten, amelyen áldásban részesültek a tanévet megkezdő gyermekek. Az áldás előtt boldogan énekelték el a táborban tanult énekeket a gyülekezetnek.

Gyülekezetünkből több szülő, asszony a segítségünkre volt. Mindenki a maga lehetőségeihez mérten járult hozzá a tábor sikeréhez, ezért válhatott táborunk nemcsak a gyermekek számára, hanem az egész közösség számára áldássá.

Ezúton is köszönjük a szülők, gyülekezeti tagok, illetve a Gyermek – és Ifjúsági Bizottság támogatását! 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!