Jézus halála a világ számára kudarc – Nagypénteki istentisztelet a börtönben

Jézus halála a világ számára kudarc – Nagypénteki istentisztelet a börtönben

Share this content.

Szöveg: erdélyi Csaba, fotó: Kiss Tamás
Budapest – Minden nagy ünnephez kapcsolódóan szentmisét vagy istentiszteletet tart egy-egy egyházi vezető a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az idei húsvéthoz kapcsolódóan, nagypénteken a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatója, Krámer György volt az ünnepi istentisztelet igehirdetője.

Igehirdetésében kiemelte: Isten egy olyan történeten keresztül mutatja meg minden ember iránti szeretetét, amely a világ számára egyértelmű kudarc. De éppen ez a látszólagos kudarc az, ami az ember számára egészen közelivé hozza Isten Fiának halálát, hiszen a kudarc élménye mindenki számára ismert. Az „én Istenem, miért hagytál el engem?” fájdalmára folytatásként megérkező húsvéti örömhír azt jelzi a mindenkori ember számára: a legnagyobb kudarcban sem vagyunk egyedül, Isten soha nem hagy magunkra.

Az istentiszteleten részt vett az Izsóp, a Pilisi Evangélikus Egyházközség ének- és zenekara, valamint a Helsinki melletti Kirkkunummból érkezett Verso ének- és zenekar. Az istentisztelet énekei között olyan énekeket is előadtak, amelyek a fogvatartottak számára a rendszeres vallásgyakorlás kapcsán is ismertek. Ebben nagy szerepe van annak, hogy az ország legnagyobb büntetés-végrehajtási intézetében két evangélikus lelkész is dolgozik: Vári Krisztina, valamint Erdélyi Csaba, a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezetének elnöke.

Az istentiszteletet követő sajtótájékoztatón Cséri Zoltán bv. dandártábornok, az intézet parancsnoka kifejtette: a rendelkezésükre álló eszközökkel mindent megtesznek azért, hogy a fogvatartottak számára az ünnepi időszak feszültségeit könnyebbé tegyék. Lehetőséget kapnak a szeretteikkel való találkozásra, valamint a vallásgyakorlás lehetőségei is hozzájárulnak ehhez.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!