A namíbiai–német megbékélési folyamat támogatására adott ki nyilatkozatot az LVSZ

A namíbiai–német megbékélési folyamat támogatására adott ki nyilatkozatot az LVSZ

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Windhoek – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 12. nagygyűlése kiadott egy nyilatkozatot a namíbiai népirtással összefüggésben, a megbékélés előmozdítására.

„A 20. század eleji német gyarmati uralom alatt a hererókkal, a namákkal és más őslakosokkal szembeni bánásmód még ma is fájdalmakat okoz Namíbia és Németország népei számára szól a nyilatkozat. – Bátorít azonban bennünket annak a tudata, hogy Namíbia és Németország kormányai ezt a fájdalmat komolyan veszik és elkötelezettek egy olyan folyamat mellett, amelyben kimondják az igazat és az igazságosság jegyében cselekednek.”

„A Lutheránus Világszövetség a világ más részeiben szerzett hasonló tapasztalatokból tudja, hogy a fájdalmas emlékek nem tűnnek el addig, amíg ki nem beszélik, el nem mondják őket. Csak ha az igazságot elmondják és az igazságosságot keresik, akkor lehet a múlt fájdalmai után valódi megbékélésre lelni.”

A nyilatkozat méltatja azokat a megegyezéseket, amelyek az egyházak és a civil társadalom hozzájárulásával a megbékélés és a kollektív emlékezet gyógyulási folyamatában zajlottak. Hangsúlyozzák azt is, hogy ennek a megbélékési folyamatnak Namíbia és Németország között kell lezajlania, bár az LVSZ kötelezi magát arra is, hogy „kíséri és támogatja ezt, ha a partnerek igénylik”.

A nyilatkozat az LVSZ hivatalos nyelvein elolvasható a lutheranworld.org oldalon.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!