Tűz ütött ki a nantes-i katedrálisban, felgyújthatták

Tűz ütött ki a nantes-i katedrálisban, felgyújthatták

Share this content.

Forrás: index.hu, fotó: Reuters
Nantes – Tűz ütött ki a nantes-i Szent Péter és Szent Pál katedrálisban. A tűzoltók 7:44-kor kapták a riasztást, és nagy erőkkel vonulta a helyszínre. Délre sikerült megfékezni a lángokat.

Az első jelentések még nagy tűzről szóltak, amelyet akkor még nem sikerült megfékezni, a tűz tovább terjedt. Fél kilenckor viszont már lángokat nem, csak sűrű fekete füstöt lehetett látni. Hatvan tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén, írta a Le Figaro. Délre sikerült eloltani a tüzet.

A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen. Az Ouest-france.fr helyi lap szerint nem zárható ki, hogy gyújtogatás okozta a tüzet. Pierre Sennès államügyész ugyanis arról beszélt, hogy elképzelhető, hogy bűncselekmény történt.

François Renaud, az egyházmegye egyik képviselője azt mondta, hogy az első vizsgálatok szerint egyszerre három helyen keletkezett a tűz. A katedrális orgonája gyulladt ki, illetve az oltár jobb és bal oldalánál, és a 17. századi haralmas orgona minden bizonnyal teljesen megsemmisült. A templom több, 16. századi üvegablaka is megsemmisült. Ezt később az államügyész is megerősítette.

A katedrális környékét a rendőrség lezárta, több mint 100 rendőr biztosította szombat délelőtt a területet. A város polgármestere, Johanna Rolland a helyszínen köszönetet mondott a tűzoltóknak, egyben mérhetetlen szomorúságáról beszélt. Jean Castex miniszterelnök a hírek szerint a helyszínre siet. 

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren azt írta, hogy a Notre Dame után egy újabb katedrális áll lángokban. Támogatásáról biztosította a tűzoltókat, „akik minden kockázatot vállalnak, hogy megmentsék ezt a gótikus drágakövet a hercegek városában.”

A Péter és Pál apostolról elnevezett székesegyház építése 1434-ben kezdődött, de végül csak 1891-ben szentelték fel.  Az épület felújítási munkálatai közben 1972-ben egyszer már kigyulladt a tetőszerkezet.
2015-ben a nantes-i Szent Donát bazilika gyulladt ki.  A tüzet feltehetően a tetőn dolgozó munkások okozták. Órákba telt, amíg sikerült megfékezni a lángokat.  Akkor a tető nagy része leégett. Most a nantes-i tűzoltóparancsnok szerint sikerült gyorsan megfékezni a lángokat, és bár az orgona megsemmisült, de a tetőt nem érték el a lángok.

Címkék: Nantes - katedrális -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!