Napelemekkel látták el a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumot

Napelemekkel látták el a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumot

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg és fotó: Balázs Anett
Szarvas – Összesen öt önkormányzati tulajdonban lévő épület tetején helyeztek el napelemes rendszert a városban. A korszerűsítés összköltsége közel 64 millió forint volt, amelyet Európai Uniós forrásból finanszíroztak. A képviselők a csütörtöki testületi ülés előtt a fejlesztések egyik helyszínén, a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban tartottak bejárást, ahol szimbolikusan átadták a beruházásokat.

Babák Mihály polgármester elmondta, mivel az ingatlan a város tulajdonában van, de az intézmény fenntartója a Magyarországi Evangélikus Egyház, ezért annak projektje több akadályba is ütközött, sőt kis híján meg is hiúsult.

„A támogató hatóság álláspontja szerit nem járt volna a pénz, mert nem a városnak hozza a hasznot. Az egyház már lemondott a projektről, ekkor vitába szálltunk. Miénk az épület, az itt tanuló diákok városiak és környékbeliek, mint ahogyan az itt dolgozók is. Amennyiben energiát tudunk megspórolni, akkor az intézményre, az ott tevékenykedőkre is többet lehet fordítani. A józan érvelést elfogadták, így mégis beruházhattunk” – fogalmazott Babák Mihály.

Az iskolában, ahol 12 osztályban összesen 348 diák tanul, tavaly ősszel kezdődtek a munkálatok. A beruházás során napelemek és tartóelemeik telepítése mellett a hálózathoz való csatlakozáshoz szükséges elemek, valamint a megtermelt villamos energiát mérő és rögzítő eszközök beszerzése valósult meg.

Mészáros Tünde igazgatóhelyettes bejelentette, az iskola a Szegedi Tudományegyetem kutatóiskolája lett, amelynek eredményeképpen a diákok tanulmányozhatják is a napelemek munkáját, emellett egy meteorológiai állomás is épül majd a tetőtérben.

A cikk a továbbiakban itt olvasható el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!