Napelemes templom óvja a környezetet Békéscsabán

Napelemes templom óvja a környezetet Békéscsabán

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Busi Ottó. Fotó: Lehoczky Péter
Békéscsaba – Több mint ötezer brit templom tért már át megújuló energiaforrások használatára, hogy segítsék az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Hazánkban csak néhány templom termeli saját magának az energiát, közülük egy a békési megyeszékhelyen található.

Jaminában az evangélikus templom, a parókia és a gyülekezeti ház egyaránt megújuló forrásból fedezi a teljes energiafelhasználását, mely így elegendő többek közt a világításra, a különböző audiovizuális eszközök működtetésére és természetesen a templom fűtésére is. A felszereléskor arra is ügyeltek, hogy megfelelő pontról nézve a tetőcserepek és a napelemek egy kereszt rajzolatát adják ki.

„A teremtett világ védelme az egyház számára is fontos, ezért támogatunk minden olyan lépést, mely ezt szolgálája. Személy szerint én is jó dolognak tartom a megújuló energiát, és örömtelinek tartanám a minél gyorsabb elterjedését. Természetesen azt is átgondoltuk, hogy a beruházás megtérül-e. Arra jutottunk, hogy igen, így nemcsak a környezetet védjük, hanem gazdaságilag is megéri. Az erőmű telepítésével ugyanis megspóroljuk az energiaköltséget, ez pedig többet jelent, mint ha az erre fordított forrást egy bankban hagytuk volna, ahol jelenleg csak minimális kamattal gyarapodik” – árulta el a helyi evangélikus egyházközség igazgató lelkésze, Kutyej Pál.

Hozzátette, a gyülekezet a korábban eladott ingatlanjaiból származó összeget forgatta be a napelemes rendszerbe. Ezt a presbitérium is megszavazta, fő célként megfogalmazva, hogy a jelenben és később is fenntartható legyen a gyülekezet, és az utódok számára se legyen megerőltető a rezsiköltség.

„Ezt egyébként a hívek is támogatták, tetszik nekik. Én úgy gondolom, a napelemrendszerek, a megújuló energia használata a legtöbbünk számára egy szimpatikus dolog, csak épp nincs rá forrásuk az embereknek, vagy ha van is, lehetnek olyanok, akik azért nem vágnak bele, mert nem ismerik, hogy ez gazdaságilag is megéri, kvázi hasznot termel. Ez az oldala talán még nincs annyira kidomborítva, ezt véleményem szerint jobban is lehetne hangsúlyozni” – osztotta meg észrevételeit a lelkész.

Kutyej Pál arról is beszélt, hogy milyen nehézséggel találkozott a beruházás során. „Jelenleg probléma a műemlékvédelem alatt álló épületek megújuló energiával történő ellátása. Ma ugyanis az ilyen ingatlanokra nem lehet felszerelni napelemeket, ezt a műemlékvédelmi hivatal nem engedi. Viszont vannak olyan intézmények, szervezetek, egyházak, amelyek több épülettel, köztük műemlékvédelem alatt álló és ilyen besorolással nem rendelkező ingatlanokkal is bírnak. Ebből adódóan mi próbálkoztunk azzal, hogy a sportcsarnok tetejére telepítsünk napelemeket, ez ugyanis nem műemlék, és az volt az elképzelés, hogy az itt megtermelt energiát egy védett épületnél hasznosítjuk. Ezt sajnos jelenleg nem lehet megcsinálni, mert ha egy adott helyrajzi számon építünk napelemparkot, akkor csak ott, azon a helyrajzi számon lehet kivenni az elektromos energiát” – részletezte az evangélikus egyházközség igazgatója.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!