Napi ige: Az igazi szeretet

Napi ige: Az igazi szeretet

Share this content.

Szöveg: Kondor Péter, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Mert kétszeres rosszat cselekedett népem: engem, a friss víznek forrását elhagytak, és víztárolókat vájnak, repedt falú víztárolókat, amelyek nem tartják a vizet.” (Jer 2,13)

Ez a szeretet, és nem az, hogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért.” (1Jn 4,10)

Sugárzik János szavaiból, hogy mennyire alapvető fontosságú a szeretet. Az Isten szeretete. Azért ír, hogy megérthessük Isten szeretetét, és ebből a szeretetből fakadhasson egymás iránti szeretetünk, hogy olyan emberré lehessünk, aki szeretni tud, aki személyválogatás nélkül szeret, mert erre teremtetett. Ezért aki nem szeret, az a sajátosan emberit tagadja meg önmagában. Az igazi szeretet tehát az, melyet a golgotai kereszt hirdet. János Istennek ezt a Krisztusban közénk érkező szeretetét dicséri, mert Isten szeretetét Jézus hozta el a földre. Igéje és Lelke által most még tovább akarja vinni emberi lényünk legmélyebb rétegébe az alapjába. Oda, ahol az indulatok, érzelmek, gondolatok születnek, ahova cselekedeteink mozgatórugói visszanyúlnak. Ott teremt és formál újjá minket is az ő megbocsátó szeretete.

Isten Szentlelke ma is a golgotai kereszten át érkezik hozzánk, és legfontosabb munkája az, hogy Krisztushoz vezet, hogy a mi szívünket is átjárhassa az Isten szeretetének megbocsátó és megtisztító hatalma. Ezáltal értjük meg, hogy egyedül Isten Krisztusban megjelenő szeretete az, amely elég széles ahhoz, hogy körülfogja az emberiséget. Elég hosszú ahhoz, hogy az örökkévalóságig tartson. Elég mély ahhoz, hogy elérje a legmélyebbre süllyedt bűnöst is. És elég magas ahhoz, hogy felemelje őt a mennybe. Ez a szeretet tehát nem érzelmi hullámzás vagy vágyakozás, hanem szolgálatra és áldozatra való készség.

*

Istenünk, formálj minket olyan emberekké, akiknek életében a Te jelenléted, Lelked munkája érezhető és tapasztalható, akiknek az életében meglátszik valami a Te jóságodból, tisztaságodból és derűdből! Hadd legyünk képviselői annak az akaratnak, amely teljesen más, mint az e világban uralkodó akarat!.
Szeretnénk eszközeiddé válni, hogy Krisztusban nekünk ajándékozott szereteted és békességed áradjon át rajtunk. Ámen.

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!