Napi ige: „Én vagyok a világ világossága...”

Napi ige: „Én vagyok a világ világossága...”

Share this content.

Szöveg: Kondor Péter, kép: Borsos Miklós: Hajnal (1985), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Küldd el világosságodat és igazságodat: azok vezessenek engem… hajlékaidba." (Zsolt 43,3)

Ez pedig az az üzenet, amelyet tőle hallottunk és hirdetünk nektek, hogy az Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség." (1Jn 1,5)

Isten nemcsak egy kis világosságot szeretne belevinni ebbe a világba, nemcsak egy kis fény szeretne lenni az életünkben, hanem ő maga a világosság. Jézusban egyenesen kijelenti: „Én vagyok a világ világossága...”  Tehát nem valami kívánságról vagy követelésről van itt szó, hanem tényről, mely fölött kár vitatkozni, elmélkedni, egyszerűen tudomásul kell venni.

Isten világosság, és be akarja világítani életünk minden részletét. Lehet, hogy egy-egy pillanatban fájdalmas, mint amikor hirtelen fény gyullad a sötétségben; fájdalmas, amikor leleplez, bűnöket hoz napfényre, amelyek egyébként a jólneveltség, vallásosság, műveltség palástja alatt sokszor egy életen át képesek megbújni, titokban maradni. Mégse zárkózzunk el ennek a világosságnak az áldása elől! Sőt, keressük a lehetőséget, hogy odaállhassunk a fényébe, hadd világítson át, hadd fedje föl azokat a még talán nem is tudatos bajokat, károkat az életünkben, azokat a titkos sebeket, melyek miatt nem tudunk igazán boldogok, vidámak, békések, megelégedettek lenni! Segítsen felderíteni életünk bajainak, kudarcainak legmélyebben fekvő okát!

Mert olyan világosság ez, amely nemcsak leleplez, hanem fel is emel, és gyógyítja az életet; nemcsak megláttatja a bűnt, hanem meg is bocsátja annak, aki benne marad! Nemcsak megvilágít, hanem melegít, erősít és tisztít is! Ennek a világosságnak a fényében maradni és járni: ezt jelenti a Krisztus követése.
*
Kérlek, Istenem, küldd el világosságodat és igazságodat: azok vezessenek engem! Hadd járják át szívem és életem, hogy megújuljak egészen! Add, Uram, az ének szavaival kérve: „Fényességed látnom S országod munkálnom!" Ámen.

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!